HOME | DISCUSSIE | BIJEENKOMSTEN | NIEUWSBRIEF | AGENDA   
 LINKS | BABYLONMETHODE | CONTACT | WAT IS BABYLON   


 
Doe mee aan de discussies en
en registreer hier.
UITGELICHTNieuw rapport kritisch over de rol van religieuze leiders in Bosnische oorlog
11 maart 2008

De meeste religieuze leiders in Bosnië-Herzegovina steunden tijdens de Bosnische oorlog (1992-1995) nationalistische politici en hebben de oorlog gerechtvaardigd. Dit blijkt uit een onderzoek dat vredesorganisatie IKV Pax Christi en BBO hebben uitgevoerd. Lees hier verder.


'Kiezen voor vrede' thema Vredesweek 2008
6 maart 2008

Het thema van de Vredesweek 2008 is 'kiezen voor vrede'. Dat maakte organisator IKV Pax Christi donderdag bekend. De 42e editie van de Vredesweek zal worden gehouden van 20 tot en met 28 september.
Lees hier verder.


Babylonberaad over de VolZin-lezing 2007
12 december 2007

De VolZin-lezing 2007 van theologe Manuela Kalsky (3 november j.l. in Amsterdam) leidt nog steeds tot veel discussie en debat. Met name het concept van de meervoudige religieuze identiteit blijkt veel vragen op te roepen: wat bedoelt Kalsky nu precies met meervoudige religieuze identiteit en wat met religieuze flexibiliteit? Is die meervoudige religieuze identiteit wel realistisch en wat kunnen we ermee in Nederland en kerk en moskee?
Lees hier verder.


Babylonberaad over Afghanistan
24 oktober 2007

Op 24 oktober a.s. organiseert Babylon weer een beraad. Dit keer is het thema: "Verantwoordelijkheid voor Afghanistan: welke, aan wie en hoe?". Het thema komt voort uit de discussies die binnen, buiten en tussen de kerken, de kerkelijke vredesbeweging, ontwikkelingsorganisaties en het krijgsmachtpastoraat plaatsvinden en de zorgen die we daarbij hebben en die vaak van een totaal andere en onvergelijkbare dimensie zijn. Zorgen over de door Nederland uitgezonden militairen. Zorgen over de Afghaanse bevolking en met name die in Uruzgan. Zorgen over de toekomst van Afghanistan. Zorgen over de toekomst van ons vermogen om (al dan niet in NAVO-verband) wereldwijd mensen veiligheid te bieden. Zorgen over de kwaliteit van het politieke debat dat over de verlenging wordt gevoerd en zorgen over het gemarchandeer en gemanipuleer met feiten en beelden over de situatie in Uruzgan. Lees hier
verder.


Ook tweede Babylonboot succesvol
27 september 2007

Gisteren kwamen opnieuw ca. 25 ervaringsdeskundigen op het terrein van interculturele en interreligieuze activiteiten bijeen op een boot in Amsterdam om met elkaar uit te wisselen wat goed gaat en wat beter kan. Binnenkort vindt u op deze site een verslag van de tweede Babylonboot-bijeenkomst. Een verslag van de eerste bijeenkomst is
hier te vinden.


Terugblik Vredesweek 2007

ACTUELE DISCUSSIES

Een goed initiatief, de Dag van het Jodendom
Reageer - Lees de reacties (1 reacties)
HOnlangs werd bekendgemaakt dat de Katholieke kerk in Nederland een 'Dag van het Jodendom' heeft ingesteld om de interreligieuze dialoog tussen christenen en joden te bevorderen. Dit is een goed initiatief. Immers, deze dag is uniek van opzet en trekt veel aandacht van ook de media.
Kwalitatief is het politieke debat over Uruzgan zorgwekkend
Reageer - Lees de reacties (1 reacties)
De kwaliteit van het politieke debat over Uruzgan is zorgwekkend. Reeds lange tijd was duidelijk dat de missie in Uruzgan koste wat kost verlengd zou worden. Het debat van nu is dus een schijnvertoning.
Dé Nederlandse identiteit bestaat niet
Reageer - Lees de reacties (5 reacties)
HPrinses Maxima had gelijk toen ze onlangs zei: dé Nederlandse identiteit bestaat niet. Nederlanders zijn te divers voor één identiteit.
Babylon is een initiatief van IKV, Justitia et Pax, Kerk en Vrede, Kerk en Wereld, Oikos en Pax Christi, met medewerking de Raad van Kerken in Nederland. De internetsite wordt technisch ondersteund door de IKON.