zondag  13 mei  2012     16.02 - 17.00 uur     Radio 5
Bram Grandia
Beluister deze column  

Columns archief  
Erica Meijers 
Postuum dopen

De atheďstische schoonvader van de Amerikaanse presidentskandidaat en Mormoon Mitt Romney is postuum gedoopt. Als hij aankomt aan de hemelpoort -waarin hij niet gelooft- is er toch hoop voor hem. Petrus zoekt de atheďst op. "Tja, meneer Davies dat had u niet gedacht. Er is toch een hemel". De schoonvader van Romney geeft toe dat hij op grond van goede argumenten de verkeerde conclusie heeft getrokken. "Blijkt Mitt toch gelijk te hebben", gromt hij. "Geen nood, zegt Petrus, dank zij uw familie bent u postuum gedoopt. Het is aan u om die doop te aanvaarden of niet". "Aan wie heb ik dat te danken?", vraagt Davies. "Aan een van uw familieleden die grote zorgen over u heeft". "Dat zal mijn dochter wel weer wezen". "Klopt, zegt Petrus, zij is voor u nóg een keer door het doopwater gegaan."

Dank zij Mitt Romney staan onze kranten vol berichten over de ‘Kerk van Jezus Christus van de heiligen van de laatste dagen’. Deze kerk doopt mensen postuum opdat zij niet verloren gaan. Zo ook Juliana, Bernhard en Claus. Die waren toch al gedoopt? Vanwaar die Mormoonse overdoop? Ook Anne Frank werd postuum gedoopt tot grote woede van de Joodse gemeenschap. Waarom de slachtoffers van de Holocaust niet met rust laten in plaats van hen alsnog christelijk in te lijven?

Ik ga ook op zoek in het Family search register van de Mormonen. We zijn allemaal gespot. Ik kom er wel 10 Hendrikken Bleker uit Veendam tegen. Hoe komt het nu dat als het om Henk Bleker, een van de kandidaten voor het leiderschap van het CDA, gaat er geen artikelen verschijnen over wat hij nu wel of niet gelooft? Is Henk Bleker, ‘de man van eerlijk, helder, Henk’, gedoopt met eerlijk, helder water? Zo niet, dan geven de Mormonen ook Henk een tweede kans. Daar houdt hij van.

De paardenhandelaar Bleker probeert er samen met zijn spindoctor Jack de Vries alles aan te doen om opnieuw eerlijk, helder en betrouwbaar over te komen. Dat kan alleen door niet meer te praten over het verleden. Een kameleon nooit vragen waarom hij vandaag een andere kleur heeft dan gisteren. Lang leve de transparantie van de schuimkraagpolitiek. Bleker als Gronings trekpaard wil de CDA-kar wel weer uit de modder trekken. Zou hij die kar er ook regelrecht in gereden kunnen hebben? Bleker wil de letters PVV niet meer uitspreken. Die combi Bleker-de Vries haalt het slechtste in me naar boven. Hoe het ook afloopt, dank zij de Mormonen is er nog altijd hoop zowel voor Henk Bleker, Jack de Vries als voor u en mij. Met dank aan Mitt Romney

Erica Meijers (1966) studeerde theologie en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en de Université Protestante de Strasbourg.

Meijers was vervolgens zes jaar lang werkzaam als journalist en promoveerde in 2008 aan de Protestantse Theologische Universiteit van Kampen op het debat over apartheid in de Nederlandse protestantse kerken.

Momenteel is ze hoofdredacteur van De Helling en stafmedewerker van Bureau de Helling van GroenLinks.Reacties op deze uitzending

Er zijn 1 reacties.    
    

Van: marco
Titel: posthuum
na begraven te zijn.

Een of ander 'geloog' heeft ertoe geleid dat er verscheidene methoden zijn om de gestorvenen verder af te handelen. Omdat het afscheid nemen van bekendenvriendenfamilieledenkinderen voor de (meest naast) betrokkenen nogal een omslag betekent (gevoelsmatig bv) is een ritueel ter oplossing van het we kunnen het lichaam hier niet laten liggen probleem uiteraard zinvol.
Vervolgens zijn de diverse oplossingen die gangbaar zijn om het almaar toenemende gestorvenenaantal (hoe meer bevolking hoe meer verscheidenen) voorzien van een wetenschappelijk karakter. Cremeren is een heel direct zinvolle oplossing (tenminste als er een afvang van schadelijke stoffen is), en begraven leert dat er ook niet veel overblijft in de grond enige generaties later. Mummieficering is ook een oplossing, vooral interessant voor archeologen en historici, en kan ook langdurig ritueel rondgedragen worden.
Op begraafplaatsen (tegenwoordig ook milieutechnisch op orde gebracht) zijn ook mooie monumentale gedenktekens waar te nemen, die in het hedendaagse erg veel bewondering opleveren tewijl ze toch echt bedoeld waren om tijdens de toenmalige begrafenis te imponeren, net zoals een blitse sjeeskar voor de deur van je met smeedijzeren hek omgeven tuint (tegenwoordig prefereert men liever een muur met glasscherven erop, of is dat ook weer ouderwets?), of ander imponerend materiaal (tegenwoordig krijg je de iPad overal gratis bij) dat voor betekenisvol zou moeten doorgaan.

Vreemd dat een dominee die Grieks en Latijn in zijn pakket had het woord 'postuum' bezigt, maar dat schiet in het niet ten opzichte van die gekken die in de wederopstanding geloven, daarmee een tol trekkende danwel eisende over de gehele aardbol.Er zijn 1 reacties.    
    

Reageer

U kunt hier reageren op de uitzending.
Uw reactie verschijnt direct online.

Naam:


Email:


Titel:


Reactie:
verstuur