zondag  6 november  2011     16:02 - 17:.00     Radio 5
radio 5
   
De klassieke deugden: Floris van Delft  De Andere (kant van de) Wereld: Birma  Wereldvreemd 
Beluister dit item Beluister dit item Beluister deze column
          fotografie: Peter Valckx

Deugt u? Ieder mens wil deugen, tenminste dat roept iedereen altijd. Er zijn zeven klassieke deugden: welke is de belangrijkste en welke veel minder?

1. kracht - moed
2. rechtvaardigheid - rechtschapenheid
3. gematigdheid - zelfbeheersing
4. liefde - naastenliefde
5. nederigheid - zachtmoedigheid
6. geloof - vertrouwen
7. waarheid - wijsheid

Deze weken praten wij met een beroepsgroep die het leven zoekt in de verbeelding: theatermakers. Vandaag: Floris van Delft.

Floris van Delft studeert aan de Rijksuniversiteit Groningen: theologie. Hij speelt dan al veel in het studententoneel. Hij doet zelfs auditie voor toneelscholen, maar wordt afgewezen. Van Delft rondt zijn theologiestudie wel af, maar de verleidingen van het theater blijven trekken. Hij beseft dat hij niet zelf op de planken moet staan, maar juist anderen moet regisseren. De Amsterdamse theaterschool vindt dat kennelijk ook, want Van Delft doet auditie en wordt aangenomen.

Koos Terpstra van het Noord Nederlands Toneel ziet de afstudeervoorstelling van de jonge theatermaker, en nodigt hem uit terug te komen naar Groningen. Ditmaal dus als theaterregisseur. Hij werkt er van 2004 tot 2008.

Inmiddels heeft Floris van Delft meer dan 30 voorstellingen geregisseerd, bij veel verschillende gezelschappen en op diverse theaterfestivals (o.a. De Parade). Die gaan opvallend vaak over rechtspraak en vergelding. Zo maakte hij in 2009 het stuk Rechter kan niet, waarbij hij de daders van de dodelijke treinkaping bij Wijster in 1975 laat veroordelen door het publiek van nu.

Ook maakte Van Delft voor de Rotterdamse theatergroep Siberia een bewerking van Shakespeare’s Titus Andronicus, over de wraak van een getergde Romeinse generaal. Deze voorstelling, Krijg nou Titus!, is vanaf deze week opnieuw in de Nederlandse theaters te zien. Hier de speellijst van Siberia.Vorig jaar legde Teun Melis duizenden kilometers af in een brommobiel, zo'n klein invalidenwagentje, langs de eeuwenoude Zijderoute. Einddoel: Birma, of Myanmar, zoals het Aziatische land officieel heet. Eén van de armste landen ter wereld, en sinds eind jaren tachtig hermetisch afgesloten van de buitenwereld.

Teun Melis werkt voor het Nederlandse Culture for Microcredit, en is inmiddels in Birma om een microkredietnetwerk op te zetten om ondernemende Birmezen op weg te helpen. Hij is er juist op het moment dat het regime de teugels wat lijkt te vieren en hooudt voor ons een logboek bij.
Lees het gehele artikel

Vierluik Palestina (1): olijvenplukcampagne
Beluister dit item
Afgelopen maand ging voor de tiende keer deze olijfboomcampagne van start. Vrijwilligers uit de hele wereld kwamen naar de Westelijke Jordaanoever om de Palestijnse boeren te helpen met de oogst van de olijven. Daarmee betuigden ze hun solidariteit met het Palestijnse lot en maakten ze gelijktijdig kennis met het dagelijks leven van een volk dat moet leven onder de Israëlische bezetting.

In dit eerste deel van een drieluik vanuit Palestina volgde verslaggever Sytske Jellema de olijfplukkers. Standplaats is Beit Sahour, een christelijke voorstand van Bethlehem op de rand van de Westelijke Jordaanoever.
Lees het gehele artikel‘De kerk doet niet aan politiek, de kerk is politiek. Zij is Gods politiek.’ Begrijpt u deze uitspraak of is dit kerkelijke geheimtaal voor u? Ik haal de zin uit de nieuwe visienota van de Protestantse Kerk in Nederland met als titel ‘de hartslag van het leven’

Ik lees de vervolgzin: ‘God doet aan politiek door een samenleving te scheppen van verzoening tussen mensen, van liefde en dienstbaarheid.’ De boodschap is dat de kérk die vormgeving is van Gods politiek. Daar leer je verzoening, liefde en dienstbaarheid.

Ik lees het met op mijn netvlies het gezicht van Mauro en het gestuntel van al of niet dissidente christenen binnen het CDA. Waar zie ik die liefde en compassie in de politiek?

In de visienota, die a.s. donderdag op de synode van de PKN besproken wordt, lijkt God zich te hebben opgesloten in de kerk. Als die kerk nu maar warm genoeg is dan zal vanuit de kerk de samenleving verwarmd worden. De kerk als energiecentrale.

Onder het kopje diaconaat - dat betekent ´dienen´ - citeert de nota Jezus die zegt: ‘Voorzover je het aan de armen, naakten, zieken, gevangenen hebt gedaan, heb je het mij gedaan.’ (Mattheüs 25:31-46). Wat gedaan? Voedsel, kleding, zorg aandacht en onderdak geven. Jezus zegt dat niet - zoals de nota beweert - tegen zijn ware volgelingen. Hij zegt het in een rechtszaak tegen de volkeren. Hij is de storende stem in de wereldpolitiek.

Jezus heeft het ook nog over de vreemdelingen. Uitgerekend zij zijn weggevallen in het citaat in de nota. Is de kerk ook bang bij Wilders langs te moeten als ze iets positiefs over de vreemdelingen zegt?
Lees de hele column
Reacties op deze uitzending

Er zijn 10 reacties.    
    

Van: Kristel
Titel: coördinator
Yasser Arafat heeft nooit in een tent geslapen en pretendeerde dat ook niet. De Palestijnen zijn een goed ontwikkeld volk. Veel mensen hebben een verkeerd stereotype beeld. Palestijnen zijn hoog opgeleid, wonen in gewone huizen en appartementen. Macht en geld corrumperen altijd. De gewone bevolking lijdt hier vooral onder de Israëlische bezetting. Ik woonde zelf ruim 1,5 jaar in de Palestijnse gebieden en ben hier nu opnieuw zes maanden. Dagelijks maken we de gevolgen van de bezetting mee. Israël is inderdaad de boosdoener. Dat mag best wel eens gezegd worden. De Staat Israël wil het land zonder de inheemse bevolking. Israël wil een Joodse Staat. Daar zijn niet-joden niet welkom. Daar maken ze zelf ook geen geheim van. Het is wel een racistisch uitgangspunt. Een land voor één volk. Zo was het in deze regio niet totdat de zionisten kwamen. Tot die tijd, tot 1948, leefden vele volkeren met vele geloven hier. Dat er minder aanslagen zijn in Israël komt niet door de muur. De muur is nog niet af. Nog elke dag komen (volgens het Israëlische Ministerie van Sociale Zaken) ruim 10.000 Palestijnen illegaal naar Israël vanuit de Westbank om te werken. Al deze Palestijnen lopen risico opgepakt te worden. Ze zijn dus overtuigd om naar Israël te gaan. Maar ze plegen geen aanslagen. Omdat ze al heel lang geleden gekozen hebben voor een andere strategie. Hamas heeft dat overigens openlijk aangekondigd. Het zou voor het bestaan van Israël en haar inwoners beter zijn als zij ècht naar rechtvaardigheid en vrede zouden streven, want op deze manier is er geen duurzame toekomst in zicht.


Van: els
Titel: doden
iedere dode is er een te veel van welke kant dan ook.
het is natuurlijk heel complex.........
strijd wordt altijd over de hoofden van de gewone mensen gevoerd.
En de leiders,o.a......arafat met theedoek...maar wel een hele dikke bankrekening en maar slapen in tenten....????????? enz.
Geloof...Geld....en Macht, daar drijft alles op. dus...bedenk je voor je partij kiest.Van: Corrie
Titel: muur
Ik bedoel dus dat, nadat die Baruch G die biddende Arabieren had doodgeschoten, die zelfmoordaanslagen zijn begonnen.


Van: Corrie
Titel: muur
Els, Wat jij zegt is allemaal ouwe koek. Al lang achterhaald. Nooit gehoord van Baruch Goldtein die 29 biddende Arabieren heeft doodgeschoten en dat zijn begraafplaats nu een bedevaartsoord is? Die moorden zijn gepleegd voor de zelfmoordaanslagen van de Palestijnen. Israel is anders zelf al aardig op weg om heel Palestina in te bezetten. Vraag je je ook wel eens af waarom er nog steeds raketten neer komen in Israel. Die trouwens weinig schade aanrichten. Dat kan van die bommen die neerkomen in Gaza niet gezegd worden. meer dan 1400 doden in tijd van 3 weken. Dan nog maar niet gesproken over de mensen die sinds 2009 tot heden gedood zijn. Maar daar sluit jij je voor af
Relativeren kun je beter eerst zelf eens doen.Van: els
Titel: muur.
Ja israel heeft het weer gedaan, maar door die muur zijn er veel minder aanslagen gepleegd, en daar was die muur voor.Iedere school wordt bewaakt met een militair, is dat normaal./////
er komen nogsteeds raketten neer in israel...is dat normaal////////
enz. enz.
1 militair geruild tegenover......
palestijnen.
1 omgekomen israelise militair daarom wordt getreurd.in israel.
1 omgekomen palestijn wordt vereerd als martelaar.
Israel wil alleen maar vrede.
Palestijnen willen heel israel
innemen.
gesteund door omliggende landen.
In syrie worden dagelijks mensen gedood door hun eigen mensen/////enz. enz.
Een beetje relativeren kan geen kwaad.Van: Hans Jolmers
Titel: Tune progamma in jaren zeventig.
Mijne dames en heren,
Al heel lang ben ik op zoek naar de tune van jullie programma in de jaren zeventig. Was het klassiek? Het was ook ritmisch. Help deze muziekliefhebber.
Groet,
Hans Jolmers.Van: Ludka Lyskawa
Titel: Goed inzicht in Palestijnse situatie
In deze reportage hoor en voel je wat Palestijnen dagelijks ondergaan door de bezetting. Goed dat de IKON met ons meegegaan is en dit aangrijpende verslag heeft gemaakt. Palestijnen worden niet gehoord in de westerse wereld, terwijl de mensenrechten voortdurend geschonden worden. Een Palestijnse winkelier in de straat van de kruisweg in Jeruzalem was helemaal verbaasd dat wij kwamen om de Palestijnen te steunen. Alle Nederlanders die hier komen zijn 100% voor de Joden, zei hij. Ja nu 99,9%, kom mee dit moet ik mijn vriend vertellen!


Van: Joop Hoekstra
Titel: Een Edison
Een Edison voor dit programma. Eindelijk eens aandacht voor de ellende van de gewone mensen en niet voor het gezwam van politici. De Nederlandse media zijn verworden tot een advertentiehandel, zij informeren de mensen niet meer. Waar het om gaat is het lijden van zovele mensen, dat onaanvaardbaar is en ook onnodig.Van: Frank Tromp
Titel: Aangrijpend!
Dit verslag kwam weer heel heftig bij me binnen. Ik was een van de olijvenplukkers en ben nu een week thuis. Palestina heeft me deze week nog niet losgelaten. En in vergelijking met alle onzin die er over Palestina wordt gezegd is dit een uitstekende sfeertekening van wat er gaande is. Waarom komt dit niet vaker in de pers of op de televisie? Men denkt het allemaal wel te weten. Erger dan onwetendheid is de illusie van te weten hoe het zit. Kom zelf kijken en val van je stoel van verbazing en verontwaardiging. De staat Israel is er een van geweld, hebzucht en bedrog.


Van: Heleen Witte
Titel: Uitstekend verslag
Uitstekend verslag over de olijfplukreis in Palestina! Ik hoop dat deze reportage mensen zal aanmoedigen om zelf ook eens een kijkje te komen nemen in bezet gebied. Er is niets engs aan (behalve dan het geweld van kolonisten en het Israëlische leger, maar doorgaans houden die zich toch wat meer in als er buitenlandse waarnemers bij zijn).


Er zijn 10 reacties.    
    

Reageer

U kunt hier reageren op de uitzending.
Uw reactie verschijnt direct online.

Naam:


Email:


Titel:


Reactie:
verstuur