zondag  19 december  2010     07:02 - 08:00 uur     Radio 1
Jongeren zonder thuis
Beluister dit item
 

Officieel zijn er zo’n 6000 zwerfjongeren in Nederland: onder de 23, veel problemen, en altijd onderweg naar het volgende tijdelijke onderdak. Maar hulpverleners vermoeden dat het er veel meer zijn, het twee- of zelfs drievoudige. Er is een tekort aan opvangplekken, en veel jongeren keren zich af van de hulpverlening. Stichting Zwerfjongeren Nederland wil dat er meer aandacht voor de situatie van zwerfjongeren komt. Daarom organiseert de stichting een aantal debatten tussen jongeren en hulpverleners. Afgelopen week vond er zo’n debat plaats in Assen.

Omdat jongeren altijd wel weer een plekje vinden, desnoods op de bank bij een vriend, zijn ze vaak onzichtbaar voor de hulpverlening. Maar dat, zegt Stichting Zwerfjongeren Nederland, betekent niet dat zwerfjongeren boven de achttien zichzelf wel zullen redden. Samen met oudere daklozen in één opvang is geen optie. “Jongeren zijn de toekomst en dat geldt ook voor dak- en thuisloze jongeren. Specifieke aandacht voor jongeren vinden wij dan ook heel belangrijk. Jongeren hebben andere opvang en hulp nodig dan oudere daklozen. Wij maken ons dan ook hard voor deze vergeten en onzichtbare groep jongvolwassenen.”

Felicia Molema vangt al zo’n tien jaar zwerfjongeren op die, in haar rijtjeshuis dat ze ‘Van Mooi tot Maf’ heeft gedoopt. Onlangs werd de Assense genomineerd voor de Johan Stekelenburg Compliment, dat uitgereikt wordt aan een persoon of organisatie die zich onbaatzuchtig inzet voor mensen die niet gemakkelijk aan een baan komen. De meeste jongeren die Molema huisvest hebben een PGB, een persoonsgebonden budget, wat zijzelf zoveel mogelijk in eigen beheer houden. Met het budget kopen ze zorg van verschillende hulpverleners in, en betalen ze huur aan Molema. Molema is de spin in het hulpverleningsweb, maar ziet zichzelf ‘absoluut niet’ als hulpverlener. Maar een plaatsvervangende moeder is ze ook niet, zegt ze: ‘We runnen samen deze onderneming’. Ze heeft in de loop der jaren zo’n veertien jongeren opgevangen, voor korte of lange tijd. Op het moment wonen drie jongens en een meisje bij haar in. Andy (22) verblijft al anderhalf jaar bij Felicia Molema, en hoopt zodra hij zijn schulden heeft weggewerkt een eigen woning te vinden. Jan (22) klopte twee jaar geleden aan na anderhalve week in een gestolen busje te hebben geslapen. Ook hij kampt met schulden. Onlangs hoorde Jan wel dat hij aangenomen is als koerier, volgens hem en Felicia Molema een stap in de goede richting.

Marcella Kleine, schrijfster van het boek ‘Zwervend door het leven’, over ‘Van Mooi tot Maf’:
“Felicia geeft deze jongeren vertrouwen. Iets wat bij beschadigde kinderen heel erg moeilijk is. Zij blijft zich voor hen inzetten, 24 uur per dag. Vallen en opstaan, het gaat maar door. Zij stelt het kind centraal en regelt alle hulpverlening er om heen, in samenspraak met de jongere zelf. Zo krijgt ze jongeren weer terug in de hulpverlening en terug naar school. In de reguliere hulpverlening gaat dat natuurlijk heel anders. Veel voogden hebben bijvoorbeeld een baan van 09.00 tot 17.00. Ook krijgen de jongeren regelmatig met nieuwe gezichten te maken doordat hun eigen voogd ziek of zwanger is of een andere baan krijgt. Ik snap heel goed dat lang niet iedereen kan wat Felicia doet. Dat zou ik zelf ook niet kunnen. Maar als er meer mensen zoals Felicia zijn en die manier van hulp bieden werkt voor deze jongeren, dan moeten we dat juist toch stimuleren?”

Patrick: ‘Op mijn 14e verliet ik mijn ouderlijk huis, nadat ik weer eens ruzie met mijn stiefvader had. Ik verbleef jarenlang bij mijn vriendin. Toen onze relatie uitging, begon ik met drinken, blowen en raakte ik in de schulden, omdat ik mijn huur niet meer betaalde. Ik heb spijt en doe er alles aan om mijn leven weer op de rit te krijgen. Je verleden kun je niet terugdraaien, maar je toekomst kun je gelukkig zelf bepalen.’ De 23-jarige Patrick zwerft sinds 2003. Ook Marije (24) heeft meegedaan. ‘Mijn ouders hadden geen grip op mij. Internaten hebben me gebroken, niet gemaakt. ‘Wat heb je nodig?’, die vraag is mij nooit gesteld. Ik heb mezelf opnieuw moeten vinden. Vroeger zat mijn leven in die tas. Vanaf 2005 zwerf ik niet meer. Nu woon ik in een huis…’

Zondag  19 december  2010
07:02 - 08:00 uur
Radio 5


 
 home


Reacties op deze uitzending

Er zijn 16 reacties.    
    

Van: marco
Titel: kritisch forum
Alle deelnemers inclusief de redactie en radiomakers een vlijmscherp twenty eleven toegewenst, en voor zover van toepassing een prettige midwinterzonnewende (maar die was al vandeweek samen met de maansverduistering).


Van: eindredactie DAW
Titel: X-mas en 2011
De redactie van De Andere Wereld wenst alle deelnemers aan dit forum gezegende en sprankelende kerstdagen toe en een gezond 2011 met van tijd tot tijd een geluksmoment!

Job de HaanVan: raoull
Titel: gezellig !!!!!!!! en goed
Pieter --- wordt bizonder gewaardeerd - welbedankt en ook aan jou alles wat goed is en gezellige dagen !


Van: pieter
Titel: feestdagen
raoull, marco en h.lodder en
andere mailers, ik wil jullie hele fijne feestdagen toewensen, en
een gezond 2011.Van: marco
Titel: determinatie
Het zou inderdaad kunnen dat de luisteraarsschare (die hun FM wekkerradio doordeweeks in hebben gesteld op 7:00 AM, en desondanks de AM kHz band niet kunnen vinden; voorheen was Radio5 op 1008 kHz en nu op 747 kHz, wat eerst Radio1 (voorheen Hilversum 1) was voor de duidelijkheid of extra verwarring) drastisch is afgenomen sinds DAW naar Radio5 moest verhuizen. Waar Radio5 eerst nog bedoeld leek te zijn voor vrije meningsuiting komen we nu daar allerlei plaatjesdraaiers tegen die psalmen en gezangen niet uit de weg gaan, maar over eigen meningsuiting niet uit de verf komen, zelfs niet in ondersteunende teksten aangaande de plaatjes die dat volk draait. Temidden van die halvezolerarij zit plotseling een uurtje DAW ingeklemd dus wat kun je dan ook verwachten aangaande de luisterdichtheid, terwijl net zo makkelijk een EO hun doordeweekse opzetjes continueert op Radio1 tezelfdertijd? Volgens mij is hier iets in de managementsfeer behoorlijk fout gelopen (omgekocht of niet).
Ik miet zeggen dat de EO met Hildebrand Bijleveld plotseling een zinvol naar te luisteren actualiteitenrubriek bleek te bevatten op Radio1 maar sinds deze persoon is afgevoerd is het met een hupsje in een omhooggaande lijn met Tijs vd Brink weer aan het afglijden mbv Andries Knevel naar een ander kingdomcome, waar de USA graag ook hun tegenstrevers naar wenst te bombarderen.Van: marco
Titel: georganiseerde diefstal
Nu bij WNL Avondspits (ja dat programma met de gestolen naam): diverse manieren om nog even voor het jaar eindigt belastingvoordeeltjes te halen door snel nog even aftrekposten te genereren, oftewel winkelen op kosten van de Rijksoverheid. Het rechtse geluid op de publieke omroep alwaar we al heel lang op zaten te wachten u know?


Van: Leo Opdam
Titel: Helemaal mee eens Elisabeth.
Hier dacht ik vanmorgen ook aan: Als Ds. Grandia nu eens telkens voor de naam Robert M. de Rooms Katholieke Kerk voor in de plaats zou noemen, kom je in deze zeker op hetzelfde ‘monster’ uit. Alleen kan het lijfelijk niet aan de Amsterdamdse crèches toegeschreven worden. Echter. Waar de emotionele en psychosociale schade, welke hiermee evident is aangericht, even groot (zo niet groter in omvang) zijn.
Helaas weten zij allen allang, anders maak je er als gelovige Leiders ook niet dagelijks zo’n onnoemelijke puinhoop van op deze aarde!, dat zij bij de Hemelpoort geen verantwoording hoeven af te leggen voor hun begane zondes en/of (gruwel)daden.

Mogelijk denkt Justitie in dit land, alsook internationaal?, er zelf ook wel zo lichtzinnig over?, gelijk als de plegers bij de Rooms Katholieke Kerk?
Waarbij we een steeds duidelijker (onderscheidend) contrast te zien krijgen met hoeveel maten, vanuit volstrekte ‘selectieve willekeur’, men meet.
Nogmaals? Over een eerbare rechtsstaat en schijndemocratie gesproken?Van: elisabeth
Titel: het monster
Prima column van Bram Grandia.
Het enige wat hij jammer genoeg niet heeft meegenomen is de pedofilie in de RK kerk. Nu Jan Bluyssen, respectabel (sic!) bisschop van den Bosch zonder blikken of blozen toegeeft geheime stukken over sexueel misbruik van kinderen door vertegenwoordigers van de Kerk te hebben vernietigd, en de commissie Deetman dit feit ook onder het tapijt heeft willen schuiven, lijkt het wel een grote samenzwering om dit wereldwijd 'netwerk' buiten beschouwing te laten. Nederland lijkt er massaal voor weg te kijken ( frankrijk trouwens ook!). Alleen Belgie, getraumatisseerd door ' het monster' Dutroux, probeert de zaak tot de grand toe uit te spitten. Sexueel misbruik van meisjes is min of meer een strafbaar feit dat gesanctioneerd wordt, maar hoeveel jongens zijn niet sexueel misbuikt. Pedro Almodoivar maakte over dit thema al een tiental jaren geleden een film. In iedere RK familie, zit wellicht een mannelijk slachtoffer van 'respectabele' geestelijk leiders.Van: marco
Titel: waterboarden
Dat is veel beter dan 'geringe fysieke druk', of het afknallen van familieleden voor je ogen, ook al is dat uitbesteed aan collega's werkzaam voor collegadiensten in minder juridisch dichtgeregelde landen.
Overigens heb ik onze regering nooit een protest uit horen brengen aangaande Guantanamo Bay alwaar er blijkbaar een ander juridisch klimaat heerst dan op het vasteland, maar ondertussen het wel hebben over de judeochristelijke beschaving.

Maar ik had het dus over een parlementaire enquete, alwaar kroongetuigen geen beveiligingsprogramma wordt aangeboden.
Aanvullend lijkt mij een internationaal tribunaal wel een geschikte vervolgstap, alleen lijkt me dan Den Haag niet zo'n goedgekozen plek vanwege de reeds aangekondigde bevrijdingsoperaties van onze grootste bondgenoot van hun eigenste landgenoten. Meer landinwaarts lijkt me dan beter, bv in Neurenberg.Van: Leo Opdam
Titel: Marco. U woont toch ook in een geciviliseerde wereld?
Ja Leuk!! Dan neem ik m’n surfplank mee!

Nou nou nou. Moet dat nou meneer Marco? Waarom meteen het uiterste (verboden) verhoormiddel?, welke de yankees zo graag hanteren(in hun al dan niet geheime detentiekampen).
We kunnen de desbetreffende toch eerst langdurig met een lange lat hard in het gezicht meppen?, om deze tot de gewenste antwoorden te ‘bewegen’…?
Echter? Het laat nog maar eens zien in wat voor schijndemocratie wij (als westerse wereld) leven. Dit zien we in ultieme vorm bij de (opsporing en) behandeling van J. Assange gebeuren. Dan vervallen plotseling al jou, in Europese wetgeving vastgelegde, Grondrechten(Hè oud-spion Litvinenko? Die even met wat Polonium-210 van deze wereld afgeholpen wordt als het de hoge heren zelf even wat te heet onder de voeten wordt. Nou!? Zeg nu zelf? Dan kies je toch graag voor een lesje waterboarden ..??).
En wat is Zweden dan ook opeens soeverein/smetteloos(als ze een wit voetje bij die Amerikanen kunnen halen)?
Er is feitelijk maar 1 land wat tot die beruchte ‘As van het kwaad’ gerekend kan worden, en dat is niet verbazend dit Amerika zelf!
Die zichzelf nog nooit aan een internationa(a)l(e) Verdrag/regel/wetgeving hebben gehouden.
Dan kun je ook veel beter een Boodschapper vervolgen, dan je eigen (inter)Nationale veiligheidsdiensten/-structeren eens te gaan controleren en/of herijken, als er maar zo’n drie miljoen andere mensen toegang hadden/hebben tot deze “geheime informatie”.
Oh man! Ze zijn zo intelligent in dat land(Amerika). Althans, dat pretenderen zij (ge)wel(d)lustig.
En men weet hoe dom men u vind?, als u zelf naar geweld grijpt…Van: marco
Titel: nieuwe koppen die gesneld moeten worden
Ik opteer voor een parlementaire enquete publieke bangmakerij. Niet alleen is er een hoop angsthazenwetgeving door een bange rechtse meerderheid door de Tweede Kamer gesluisd, hebben orthodoxe CDAers willens en wetens de rechtstaat aan lopen tasten, er is ook in ruime mate informatie achtergehouden omtrent internationale veiligheidszaken waar meer en meer geen snars waar van blijkt te zijn. Mij lijkt het dat er een internationaal georganiseerd netwerk van wapenhandelaren, technologische congsis en beveiligingsmafia een veel te grote invloed heeft gekregen in lokale aangelegenheden zoals blijkt uit diverse onnodige oorlogsvoering, de breed aanwezige bewapening aan beide kanten, en dus de wetgevingsinitiatieven die op basis van internationaal georganiseerde instabiliteiten berusten.
Een parlementaire enquete omdat Balkenende dit keer eens echt de waarheid moet gaan vertellen, of zou meineed minder straf opleveren dan waar hij (niet alleen natuurlijk, maar hem lijkt mij een goed begin om eens te waterboarden) zich schuldig aan heeft gemaakt?Van: H.Lodder
Titel: De teksten zijn gelukkig uitgeschreven
..fijn voor als je even in slaap gevallen bent op de vroege zondagmorgen..bedankt hiervoor redactie...geeft ook de gelegenheid even naar de concurrenten op 1 (EO) uit te wijken...weer een interessant interview daar....toch jammer :twee gelijksoortige programma!s op hetzelfde (dromerige) tijdstip..


Van: marco
Titel: Klodder
Ja leuk hè die kinderen? Dus u meneer Lodder wilt kinderen vanaf de geboorte weghouden bij mannen, inclusief de vaders? En dat van 'linkse mietjes' neemt u terstond terug want niet alleen slaat dat nergens op, het is ook nog eens beledigend, zoniet discriminerend. Vorige week konden we reeds uw survival of the shitstories lezen, komt daar nog eens een einde aan?
Ga eens een pedagogiekboek lezen is mijn aanrader van de dag. Die dissertatie zal wel wat lastig te vinden zijn, en mogelijk ook wat te hoog gegrepen voor de gemiddelde smurf.Van: H.Lodder
Titel: Anti-terrorisme-wetgeving...
Pf...weer zo!n dame die ons aanraadt met de pootjes omhoog te gaan liggen...zo!n stuurvrouw aan de wal...al schenden ze al mijn rechten....saftty first!


Van: H.Lodder
Titel: Vroeger waren er geen....
....zwerfjongereren...dat komt alleen maar door de anti-disciplinerende Nederlandse pedagogiek en de negatieve voorbeelden en de veel te toegankelijke uitkeringen...geen cent medelijden mee dus..een land krijgt waar het om vraagt!


Van: H.Lodder
Titel: Mannen horen daar niet idd..!
Mannen horen ook niet in de kinder- opvang....ook hier kleunt ""progrssief"" (naar de afgrond) NL er weer naast...en maar doordrammen. Een vent tutten met kinderen....te walgelijk voor woorden... linkse mietjes-attitude...ook heel slecht voor een kind m.i.


Er zijn 16 reacties.    
    

Reageer

U kunt hier reageren op de uitzending.
Uw reactie verschijnt direct online.

Naam:


Email:


Titel:


Reactie:
verstuur