zondag  10 juli  2011     07:02 - 08:00 uur     Radio 5
Kogelwerende huid
Beluister dit item
 
Kunstenares Jalila Essaïdi (foto midden) bedacht dat je mensenhuid mogelijk kogelwerend (foto rechts) kunt maken door het te doorweven met spinnenzijde. In samenwerking met het LUMC heeft zij zulke extra sterke huid inderdaad weten te ontwikkelen. Tijd voor de ultieme test. 

Jalila Essaïdi is één van de prijswinnaars van de DA4G-awards, die in december voor het eerst werden uitgereikt. Het doel van deze awards is om jonge kunstenaars en designers te stimuleren in de bio-kunsten, een nog jonge kunstvorm waarbij artiesten gebruik maken van levende organismen, levende weefsels en/of van biotechnologie. Het idee waar Essaïdi mee won was om menselijke huid te versterken door deze te doorweven met spinnenzijde. En de huid zo misschien zelfs kogelvrij te maken.

‘Ik kwam op dit idee nadat ik een artikel had gelezen over Randy Lewis, die geiten genetisch heeft gemodificeerd om ze spinnenzijde te laten produceren in hun melk.’, vertelt Essaïdi. ‘Dat heeft mij enorm aangesproken. Ik vroeg me ook af: waarom zou je zoiets doen? Het blijkt te zijn om spinnenzijde op grote schaal te kunnen produceren. Je kunt dit niet doen door zomaar een grote hoeveelheid spinnen in een ruimte stoppen. Ze zijn te agressief, ze zouden elkaar opeten. Met het spinnenzijde kunnen kogelvrije vesten worden gemaakt. Spinnenzijde is namelijk vijf keer zo sterk als staal, maar veel soepeler en flexibeler. Toen dacht ik: wat als je als mens deze zijde zelf zou kunnen produceren? Om jezelf te beschermen? Ik wilde het onderwerp, letterlijk, dichter op de huid brengen. En toen kwam deze wedstrijd langs.’

In het kader van het DA4G-project mochten alle deelnemende kunstenaars speeddaten met vertegenwoordigers van verschillende universiteiten en instellingen, om te kijken of zij hen verder konden helpen met hun project. Essaïdi vond haar match bij Marcel Piët van het Forensic Genomics Consortium Nederland (FGCN). Een partnerschaporganisatie van het NFI; vandaar ook de locatie van de schietproef. Piët: ‘Wat ons aansprak bij dit onderwerp was een soort gedeelde visie op veiligheid. Bij het FGCN houden we ons bezig met het ontwikkelen van en verbeteren van DNA-analyses voor forensisch onderzoek. Met als uiteindelijke doel om het gevoel van veiligheid in de samenleving te vergroten.’

‘Mijn project draait ook om veiligheid. Niet alleen in directe zin, het gaat ook om het gevoel van veiligheid.’, vult Essaïdi aan. ‘Zou je je veiliger voelen met spinnenzijde in je huid? En is dit iets wat we zouden willen, onszelf op zo’n manier aanpassen?’ Met andere woorden: hoe ver wil je als individu of als samenleving gaan voor een veilig gevoel?

Het project van Essaïdi is niet alleen als kunstproject opmerkelijk; om het uit te voeren bleek ook een enorme technische en wetenschappelijke uitdaging te zijn. Menselijke huid kweken, en hier dan ook nog eens spinnenzijde in aanbrengen, is enorm moeilijk. Essaïdi: ‘Ik kreeg aanvankelijk van alle wetenschappers met wie ik hierover sprak te horen: dit is onmogelijk.’ Uiteindelijk kwam zij dus met behulp van het FGCN terecht bij dr. El Ghalbzouri’s onderzoeksgroep in het LUMC.

‘Er zijn op de hele wereld maar een aantal laboratoria die mensenhuid kunnen kweken,’ aldus El Ghalbzouri. De huid die hij in 2008 in het LUMC heeft helpen ontwikkelen is bijzonder, omdat alle lagen volledig uit menselijke cellen bestaan en omdat deze kweekhuid 20 weken in leven gehouden kan worden: een record. Bovendien werken de andere, commerciële laboratoria die menselijke huid kweken voornamelijk met opperhuid. Dit is het bovenste laagje van normale huid. Maar de groep van El Ghalbzouri kan daarnaast ook lederhuid kweken, de huidlaag die onder de opperhuid ligt. Hun “huidmodel”, zoals ze het zelf noemen, is dus een stuk realistischer.

De huid die El Ghalbzouri normaal kweekt wordt onder meer gebruikt voor onderzoek naar het ontstaan van verschillende typen huidkanker, eczeem, veroudering en brandwondinfecties. Het is een goede vervanging voor onderzoek met proefdieren, en is om die reden al eens in de prijzen gevallen. En hoewel het technisch een enorme uitdaging is om dergelijke kunstmatige mensenhuid te kweken, is het principe redelijk simpel. Een van de mogelijke technieken is om een soort rasterwerkje te nemen, dat een matrix wordt genoemd, en dat bij voorkeur uit biologisch afbreekbaar materiaal bestaat. Daar zaai je menselijke huidcellen in die voorkomen in de lederhuid. Onder de juiste omstandigheden zullen deze cellen dan zelf allerlei eiwitten gaan uitscheiden, waardoor ze zich beter thuis gaan voelen en gaan delen. Na enkele weken worden opperhuidcellen bovenop deze matrix gezaaid. En wordt de huid blootgesteld aan de lucht, zoals in het echt. Het kost momenteel ongeveer vier weken om op deze manier een huidflap met een diameter van 10 centimeter te kweken.

In het geval van Essaïdi’s project bestond die matrix waarop de huidcellen werden gekweekt uit dunne laagjes geweven spinnenzijde. ‘We wisten van tevoren niet of dit zou gaan werken.’, vertelt El Ghalbzouri. ‘Maar het blijkt dat de cellen hier goed op kunnen hechten en groeien.’ Heel theoretisch gezien zou je deze gekweekte spinnenzijde/mensenhuid zelfs kunnen transplanteren bij een mens. De huid die de wetenschapper normaal kweekt in zijn lab, is namelijk ook geschikt voor transplantatie, bijvoorbeeld voor wanneer iemand zeer ernstige brandwonden of diepe wonden heeft. Het laatste stukje gekweekte huid zit op z’n plek op het blok gelatine. Deze huid, die nu zal worden blootgesteld aan de ultieme vuurproef, is nog iets sterker gemaakt dan de vorige. In de vorige huidflap zaten vier laagjes spinnenzijde verwerkt. In deze acht. Vol spanning gaat het voltallige gezelschap van aanwezigen op veilige afstand achter de forensisch wapendeskundige staan,die de trekker van het pistool zal overhalen. Vingers in de oren:

Kunstverzamelaar en directeur Geert Verbeke van het Vlaamse museum voor biokunst, de Verbeke Foundation, heeft een opmerkelijk plan: hij wil een stukje kogelwerende huid in zijn arm laten implanteren.
‘Ik wil het werk van deze kunstenares altijd bij me dragen. Als eerbetoon’, zegt Verbeke, een prominent in de opkomende wereld van de ‘bio-art’. Kunstenares Essaïdi: ‘Het is een enorme eer dat hij mijn kunstwerk letterlijk in zich wil opnemen.’

De kogelvrije huid bestaat uit menselijk kweekweefsel dat is versterkt met spinnenzijde, verhoudingsgewijs vele malen sterker dan staal. Helemaal kogelvrij is de huid niet: bij schietproeven die Essaïdi hield bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) weerstond de huid alleen kogels die men op halve snelheid afschoot.
De huid moet nog wel worden gemaakt, bijvoorbeeld van Verbekes eigen cellen. ‘Anders moet deze meneer de rest van zijn leven immuunonderdrukkende middelen slikken om afstoting te voorkomen’, zegt dermatoloog Abdoel Ghalbzouri van het LUMC. Ook moet Verbeke nog een chirurg vinden. Het LUMC vindt de transplantatie te experimenteel, aldus Ghalbzouri. Media-caption: De kogelvrije huid van kunstenares Jalila Essaïdi tijdens schietproeven.

Het werk van Jalila Essaïdi wordt vanaf 17 juni tentoongesteld in museum Naturalis te Leiden. Op deze tentoonstelling kun je onder meer een stukje levende spinnenzijde/mensenhuid bewonderen. Ook zullen hier video’s te zien zijn die tijdens de schietproeven zijn gemaakt met behulp van een high speed camera. Bovendien wordt hier het werk van de twee andere prijswinnende projecten van de DA4G-awards tentoongesteld: een opera gebaseerd op genetisch gemanipuleerde wormpjes en een installatie waarin schimmels plastic afbreken om er vervolgens bio-ethanol van te maken, als alternatief voor fossiele brandstoffen.

Zondag  10 juli  2011
07:02 - 08:00 uur
Radio 5


 
 home


Reacties op deze uitzending

Er zijn 37 reacties.    
    

Van: raoull
Titel: wecken
Calvijn schijnt gezegd te hebben.. ALs morgen de wereld verging, ik zou vandaag mn appelboompje planten. - Eigenlijk wel n goed idee om als een soort aanvulling van het aanbevolen noodpakket [ kaarsen, water, zaklantaarn ] daar wat vruchtbomen aan toe te voegen. Maar om nou direct met uit delen te beginnen........ ? Je kan toch lekker wecken.


Van: marco
Titel: de markteconomie
een onbelicht gegeven in de vrije markteconomie is gebleven de benutting van materiaal uit 'de natuur', bv delfstoffen (eindig) en planten en dieren. Tegenwoordig zijn imkers bezorgd over de overleving van hun bijenvolken omdat die vaker uitsterven dan ooit eerder is waargenomen. Die bijen worden ingezet om bloesems te bevruchten, een dienst waar bijen en hommels enzo niet voor worden betaald, en vroeger vlogen die overal maar sinds de imkers de bijen zijn gaan uitmelken kun je ze tegen betaling bestellen voor je boomgaard.


Van: marco
Titel: perenboom
inderdaad is verstand hebben van voedingsleer en teeltwijzen handig, maar in het verleden is reeds gebleken dat taakverdeling kan leiden tot betere resultaten: de ene gaat koeien houden en de andere perenbomen. De koeien geven de hele tijd melk en als je wilt vlees, maar de perenbomen geven eenmaal per jaar veel te veel peren voor iemand alleen, dus dat is ruilmiddel.
Het concurrentiebeginsel zou inhouden dat iedereen zo goedkoop mogelijk zo goed mogelijke produkten op de markt brengt, maar blijkbaar is zo goedkoop mogelijk duurder dan wat tegenwoordig wordt gepresteerd met enerzijds overheidssubsidie (EU landbouwsubsidie) of anderzijds goedkope teelttechnieken die de gezondheid schaden (overheveling van het goedkope in de voedingssector naar het dure in de gezondheidszorg).

Bovendien werkt marktwerking helemaal niet als de consument geen overzicht heeft over de markt (vereiste numero uno van de klassieke economie), vandaar ook dat je snel rijk kunt worden door oplichting en door flutprodukten op de markt te zetten.Van: marco
Titel: komisch
Toen de Muur viel waren er veel mensen die Fukuyama's "The End Of History" (waar in het kort uiteengezet wordt dat de geschiedenis wordt gekenmerkt door het uittesten van verschillende economische systemen, en dat dus gebleken zou zijn dat het kapitalistische systeem het enige ware werkende systeem is zodat vanaf dat moment de geschiedenis onder deze paraplu verder gaat leven) aanhingen (als gelovigen neem ik aan), maar ik vond dat te belachelijk voor woorden.
Ook in het kort: het zogenaamde failliet van het communistisch systeem was namelijk niet (alleen) gelegen in het feit dat de planmatige economie nogal demotiverend op het individu werkte (waarom zou je je nog inspannen als alles voor je verzorgd en geregeld wordt, en bovendien als je niet meedoet krijg je straf), maar ook in de wapenwedloop. Onder Reagan was het best bewaarde geheim dat het Star Wars project (het vanuit satellieten neerschieten van ICBMs (intercontinentale ballistische raketten met evt meervoudige kernkopladingen) nog voordat ze goed en wel de oceaan over zijn gevlogen) niet werkte, maar toen waren ze al bezig met het START verdrag om de ICBMs te verminderen. In het kort was dus de CCCP onder Gorbachev economisch niet bij machte om een antwoord te verzinnen op dat raketschild zodat de facto voor hen de kernwapenwedloop zinloos werd. Niet dat ze wilden aanvallen, maar nu zou de suprematie van de USA erkend moeten worden.
Tegenwoordig zijn de Sojuz raketten van de voormalige USSR nog zo'n beetje de enige commercieel verantwoorde variant van ruimtereizen, en als de lonen van de planeconomie tot op heden nog golden dan hadden we nu niet zo'n gebrek aan geld terwijl we zo rijk zijn, maar nog meer schulden uit hebben staan. Maar misschien reden er dan nog steeds gammele rammelbakken over de hobbelige bestrating, en slikten we nu cesiumpillen tegen darmkanker oid. Ik kan me nog herinneren dat vlak voor de val van de Muur Oost Duitsland met trots hun vier bit computerprocessor aankondigden (waarbij natuurlijk je je kunt afvragen hoe ze in vredesnaam op de maan zijn geland zo'n twintig jaar daarvoor).

De crux is natuurlijk dat dit allemaal in ons mensenleventje plaats heeft gevonden, dus dat we wel degelijk van de geschiedenis kunnen leren. Alleen als de geschiedenis vervalst wordt door overwinnaars leren we niet verder komen vanwege het half bijeengelogen karakter daarvan.Van: els
Titel: bankroet.
Amerika bijna bankroet,
europa bijna bankroet.
Heb geen idee wat de gevolgen zijn.
Maar als je naar de geschiedenis kijkt, vlak voor de 2e wereldoorlog,
.........ja ze zeggen altijd de geschiedenis herhaald
zich. Ik heb maar alvast een pruimenboom, een kersen, en peren, een appel, vijgen en perzik boom geplant, hebben we in ieder geval fruit en kan ik uitdelen.
Nu nog wat bessen struiken
aardbeien in bakken enz.
Maar het is natuurlijk diep en diep triest.Van: raoull
Titel: griekenland 2
Ze komen er allemaal later achter.. Griekenland is al jaren een makkelijk land. Leuk om te bezoeken.... prachtig... maar ook links heeft er gegraaid.


Van: raoull
Titel: griekenland
Een vriend uit Griekenland was in de jaren 70 nogal verwonderd dat ik hier geld op een bank had staan. - Hij kocht grond, want banken in Griekenland konden zomaar ineens failliet gaan. Dat zegt toch genoeg over een land. En maar dan ben ik nog maar een buitenstaander.


Van: els
Titel: correctie
jongen- min n.


Van: els
Titel: bedankt/
bedankt marco voor de uitleg,
Ja het is me wat met die banken
Ik ben er niet gerust op, niet voor mezelf, maar voor de jongen gezinnen .Van: raoull
Titel: eenvoudig
Eenvoudig gezegd Els. - Het Noorden van Europa verdient het en het Zuiden geeft het uit.


Van: marco
Titel: financien
Nou Els, ik weet ook niet alles, maar Griekenland is een economisch kleintje vergeleken bij bv ook Nederland, laat staan Duitsland en Frankrijk. Italie is ook best groot, maar dat is ook een groot land.
Zoals we nu weten heeft men in Griekenland al jarenlang creatief de boekhouding anders voorgesteld dan in werkelijkheid het er voor stond, maw ipv binnen de bandbreedte van de drie procent begrotingstekort te blijven hebben ze dat nooit waar kunnen maken. Het zogeheten stabilitietspact wat in de aanloop naar de euro was gesloten had de bedoeling om de munteenheden van de meedoende europese landen zodanig op elkaar af te stemmen dat onderlinge waardewisselingen meer constant zouden worden zodat je de facto net zo goed (of beter want dan hoef je niet steeds met verlies de andere munt te kopen vanwege geldwisselingstarieven van ja de banken) allemaal dezelfde munt zou kunnen voeren, wat dan ook de bedoeling was. Griekenland heeft dus jaren lang vals spel gespeeld, met als gevolg dat hun plaatselijke economie veel te duur is voor de huidige koers van de euro dus ze kunnen de rekeningen niet meer betalen. Een stel zakkenvullers hebben daar vriendjespolitiek gespeeld en kiezertjes gewonnen door sigaren uit een lege doos weg te geven, en volgens mij zijn er alleen ambtenaren daar gerechtigd om op hun 53ste met pensioen te gaan, terwijl ze daar wel heel veel mensen in overheidsdienst hebben (er zijn wel ambtenaren die wel werken maar de rest zit er voor de poen bij) wat natuurlijk alleen maar geld kost, en vreemd genoeg betalen de lagere en middeninkomens daar belasting voor terwijl de hogere inkomens op de een of andere manier nog een luilekkerlandleventje leiden dan de niet werkende ambtenarij. Er is daar dus geld zat alleen de regeringen konden geen stemmen winnen met een geolied werkend belastinginningssysteem, dus de overheid kan zijn broek niet ophouden, maar een deel van het volk juist heel goed. Herstruktureren van de economische huishouding in Griekenland is mogelijk, doch vergt enige tijd, en als daar de economie niet wordt kapotbezuinigd dan hebben we over pakweg 5 jaar een overheid die alle schulden alsnog kan masteren, wat uiteindelijk goedkoper is dan nu de boedel al te veilen, alleen zo werkt dat niet met landen, want er woont ook nog een bevolking, en de facto zal het dan uitdraaien op fluiten naar je geld. Daarom roepen de ministers van financien ook de banken op om uitstel te geven mbt opeisbare tegoeden zodat wij als overige belastingbetalers niet de banken gaan compenseren voor hun verliezen omdat ook hun boekhouding moet kloppen, en sommige banken hebben al griekse waardepapieren met verlies verkocht aan de ECB, dus al een deel van de schuld van Griekenland op de eigen boekhouding verwerkt. Als Griekenland erbovenop komt dan heeft de ECB waardepapieren, anders is het idd oud papier.

Maar Italie is groter, en heeft tevens een wel heel grote informele economie (waar heel veel geld in om gaat, alleen betreft dat vaak crimineel geld) en daar schuilt een groot gevaar, niet alleen machtspolitiek (we willen natuurlijk niet dat de mafia de macht grijpt, of hebben ze al de macht?), maar ook vanwege de onvoorspelbaarheid van de aanwezigheid van dat geld. Officieel geld is gewoon belastbaar, en als zodanig een bekende geldstroom maar de informele zwartgeldsector kun je alleen in beslag nemen omdat bezit daarvan strafbaar is, en de herkomst dubieus. Helemaal nog niet duidelijk is in hoeverre die informele sector verweven is met de formele sector daar, maw misschien is de officiele Italiaanse economie wel een facade kaartenhuis drijvend op illegale smeerolie. Zo'n economie is door en door rot dus daar kunnen we beter afscheid van nemen, terwijl in Griekenland een belastinghervorming al voldoende zal blijken te zijn, met afvloeiing van overvloedige ambtenarij en de ophoging van de pensioensleeftijd (zie het maar als VUT wat we hier ook hadden, twintig jaar geleden ingesteld om jongeren meer plaats te bieden op de arbeidsmarkt). Daarnaast zou er wat meer deeltijdarbeid kunnen worden georganiseerd daar.


Overigens maakt Lodder het nu wel helemaal mooi: links zat niet eens in de regering en dus is het heel knap van ze dat ze het land hebben verpest zonder in de regering te zitten met al die rechtse slapjanussen op het pluche.Van: els
Titel: moeilijk
In italie is 1 op de 3 jongeren werkeloos.
ECB heeft nog maar 82 miljard in kas en23x schulden die zo hoog zijn. De ecb heeft 450 miljard aan volkomen waardeloze staatschuldpapieren opgekocht,

Italie heeft 600 miljard nodig.
In griekenland land werken ze maar tot 54 jr.en wij maar geld geven.Ik heb echt met de jongen mensen te doen.
Marco jij bent meestal nogal goed op de hoogte...hoe zie jij dit alles.
Mijn prognose is niet optimisties.
Ik weet wel dat de gewone man er niets aan kan veranderen.
Wij worden net zoals vroeger bezig gehouden met brood en spelen.Van: pieter
Titel: Hoe, nu
Het klinkt misschien egoisties, maar mijn zoon zat toen bij dutchbat en ik was blij dat er
toen gekozen werd voor de veiligheid van de dutchbat door de generaals.
Anders waren waarschijnlijk al onze jongens vermoord.Van: raoull
Titel: sire ..
Sire Bea ... het volk mort een beetje.


Van: raoull
Titel: weet U het ?
Rotterdamse juweliers gaan uit wanhoop over de alsmaar toenemende overvallen een gezichtsscan instellen. Critici hebben de euvele moed om nog ns over privacy - bescherming te beginnen. - Nederland is het zwakste land t.a.v. drugshandel. De straffen zijn werkelijk minimaal. Je wordt zo agressief en vooral populisties als de pest. Turkije is woedend over de dood van een Turk in een Nederlandse politiecel. - Handelsbetrekkingen worden er door opgezegd. Lees de bijdrage van mevrouw Els. Welke lijn moet je nog volgen .. Ik weet t niet meer hoor.


Van: els
Titel: overvol
Het wordt een beetje overvol hier, bij ons in het dorp is men verplicht asielzoekers een huis te geven om dat het asielzoekerscentrum sluit......maar de ...eigen .......
bewoners wachten al jaren op een huis.........een heel simpel feit...
en hun huis wordt ook nogeens helemaal ingericht gratis....!!!!!!!
terwijl hier diverse mensen bij de voedselbank lopenen en in de schuldsanering zitten.
Kijk dan komt zo n stukje van Hr, Gandia wel even anders over.Van: H.Lodder
Titel: Dat eigen volk.. jaja!
Het geeft in zn versimpeling wel de kernthematiek links of rechts weer meneer Elm, waarbij de makke van rechts het gevaar ""onsympathiek"" loopt, maar links het ""gekke-Henkie""-gevaar. Ik ben toch liever onsympathiek dan gek.. en zoalszo vaak gezegd: je moet in het leven wel vaak onsympathiek zijn anders red je het niet, voorbeelden waren/blijven: slachthuis, partner(s), werkgever etc. En die dominees van tegenwoordig zitten als reactie op de ""ïn de houten broek""-tijd van voor 1945 allemaal in het links(ig)e kamp.. anders overleven ze het niet..en zo hebben we in NL al 40 jaar linkse politiek (echt links+christelijk+liberaal) zonder een echt links kabinet gehad te hebben.. knap hoor.. maar wel compleet rampzalig....vandaar de opkomst en m.i. bittere noodzaak van de PVV


Van: E. Elm
Titel: "Verantwoordelijkheid om te beschermen" (2)
Als de Nederlandse overheid inderdaad een "Verantwoordelijkheid om te beschermen" heeft ligt het dan niet meer voor de hand dat zij die eerst waarmaakt voor oudere en moeilijker lopende voetgangers in eigen land, die ook bij groen voetgangerslicht niet veilig zijn door "blij dat ik rij" fanaten, dan voor de Afrikanen op wrakke scheepjes duizenden kilometers buiten het Nederlandse territorium ?
Of construeert ds Grandia zijn ethische regels bij voorkeur door omkering van de slogans van wijlen drs Janmaat: "Eigen volk het laatst"?Van: E. Elm
Titel: "Verantwoordelijkheid om te beschermen"
Zoals een goochelaar een konijn uit zijn hoed te voorschijn haalt, diste ds Grandia ons gisteren de "Verantwoordelijkheid om te delijkheid om te beschermen" op. Ik vind dat een even sympathieke als nobele gedachte. Maar ik vrees dat het nakomen (newspeak-aanhangers zullen waarschijnlijk liever "invullen" schrijven) van die verantwoordelijkheid wel erg veel gevraagd is van onze overheid als men daaronder zelfs het lot van waaghalzige "Elendsflüchtlinge" (wat ik een meer toepasselijke aanduiding vind dan "economische vluchtelingen") op de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan rekent.Van: raoull
Titel: brieven
haha .. ok ............. geen brieven aan jezelf dan maar...


Van: H.Lodder
Titel: Die brieven aan jezelf, jaja
Voor mij hoeft het niet.Meestal zijn het eenzijdige post-puberale ego-portretjes..waarbij het gemakkelijk is je vroegere stommiteiten weg te relativeren.. maar de schade is al aangericht. En sommigen maken zich ook nog eens ronduit belachelijk in hun ego-boasterij kennelijk om hun minco te compenseren!!! Niet doen dus.Keiharde confrontatie met de realiteit(en) lijkt me beter dan je-zelf-nu-in-het-zonnetje-zetterij..


Van: raoull
Titel: leuk
Leuke brief en leuk dat je zo n kind op de wereld gezet hebt. Uiteindelijk komt alles weer goed, zie je nou wel.


Van: marco
Titel: brief aan mijn jongere ik
Hoi Marco,

er is wel wat verandert sinds jij als rechtse bal voor de eerste keer mocht stemmen en dat op Ed Nijpels deed. Je dacht toen nog aan carriereplanning en een huis kopen en in een blauwzwarte BMW door Zwitserland rijden. Je was toen net opgehouden met winkeldiefstallen plegen dus we gingen blijkbaar al de goede kant op. Naar de kerk ging je vanaf je 13e ook al niet meer, en je bleef je leugenachtige leven volhouden totdat je ging studeren, wat een behoorlijke lastenverlichting betekende want dan hoefde je niet vijf scenario's tegelijk te onthouden om je verdraaiingen van de werkelijkheid voor de diverse mensen vol te kunnen blijven houden.
Je laatste fiets stal je op je 22ste. Je begon fietsen te stelen omdat je eigen fiets vlak nadat je vader je de opdracht had gegeven die eens te onderhouden gelijk de volgende dag werd gestolen. Je stopte met het stelen van fietsen omdat je bij de laatste keer dat 'je' fiets werd gestolen blij was dat het kettingslotje er nog lag, met opengeknipte ketting, waarna het plotseling tot je doordrong dat je meer hield van een gaar slot dan van je zoveelste fiets. Toen ben je zelf fietsen gaan bouwen van weggegooide onderdelen, en hou je nog meer van je fiets dan van je eigen moeder. Ook ben je al snel op linkse politieke partijen gaan stemmen, beginnend op Jan Pronk omdat dat de enige eerlijke politicus leek te zijn, en daarna op Jan Marijnissen, van wie hetzelfde gezegd mag worden. Jammer dat het politiek asiel dat Harry van Bommel aanbood aan Jan Pronk niet is doorgegaan.
Je hebt wel een heel leuke vriendin aan de haak geslagen destijds, en ondanks het feit dat die vroeger ook een belhamel was blijft het verbazingwekkend dat jullie zoon zo lief en braaf is, en tot op heden (in de twintig zijnde) nog steeds niet rookt en drinkt en drugs gebruikt, in tegenstelling tot zijn ouders op diezelfde leeftijd. Nuja, zijn ouders zijn ook hartstikke lief, ook al zijn ze gescheiden.Van: marco
Titel: @ Pieter
Nee, alleen Nederland, Frankrijk en in mindere mate de UK lijken mij tamelijk ontkerstend, maar Polen, Italie, Ierland, Spanje, Hrvatska en bv Oostenrijk weer helemaal niet. En Lampeduza is Italiaans grondgebied, en de EU is ook om andere redenen dan het joodschristelijke erfgoed solidair begonnen, dus we kunnen onze ogen niet sluiten voor de noden van de medemens, vooral niet als de toestroom mede het gevolg is van het optreden van de NATO (en de VS zou ook gerust gekenschetst kunnen worden als een christenfanatiek land).


Van: m.c.mook
Titel: zomerserie DAW

"brief aan mijn jongere ik" beste mensen, ik lees de IKON krant en zie 6 auteurs die mee gaan werken aan dit programma. Bekende mensen genieten m.i. al genoeg bekendheid, aanzien en inkomen. Waarom kiezen jullie niet voor gewonen mensen , uit Jan-Publiek, om invulling te geven aan dit soort programma's ? Bij allerlei programma's zie ik steeds weer bekende mensen meer bekender worden. een gewone nederlandse staatsburger heeft ook een verhaal.
vr.gr. ds. Maarten Mook, Sneek
Van: H.Lodder
Titel: Schaamte voor zn zusje..!!
Tja.. nu is Landmeter ingenieur... en tot inkeer gekomen... maar toen hij jong was mocht zn zwakbegaafde zusje niet meedoen.... kinderen zijn cruel... het geeft iemands ontwikkeling weer... maar er zit ook iets ongemakkelijks in...


Van: Jan Buruma
Titel: Brief aan mijn jongere ik
Krijgen we deze zomer weer de serie "Brief aan mjin jongere ik"? Ik vond indertijd met name de bijdragen van Tineke Ceelen en Bram Peper erg goed.


Van: Jan Buruma
Titel: Dion van den Berg
Boeiend interview met Dion van den Berg.


Van: raoull
Titel: menselijk
Menselijk zijn is in weze de normale houding. Maar, als menselijk zijn als zwakte wordt gezien, waar je misbruik van moet maken, houdt het bij mij daar op.


Van: pieter
Titel: christelijk
Marco, europa is niet christelijk meer!!!!!!!!Jij wilt toch ook niets van het geloof weten?
waarom wijs je er dan telkens naar?Spreek voor jezelf.Van: marco
Titel: menselijken
Ik dacht dat het christelijk was om zich te ontfermen over menselijken, vooral als die in nood verkeren, maar nu worden zelfs de vissers gewaarschuwd niet meer te vissen omdat ze dan menselijken vangen.


Van: marco
Titel: de spinnenzijde
Leuk dat spinnen hun zijde niet als verdedigingswapen benutten maar als oogstgereedschap. Niettegenstaande de praktische toepasbaarheden lijkt me het toepassen op schietschijven wel het meest arbitrair, temeer omdat alleen al de inslagkracht van een stompe kogel al genoeg deuk veroorzaakt om onderliggende weefsels te blesseren, wo schedelfracturen. Nog los gezien van de kleefkracht van het spinnenweefsel uiteraard. Maar mocht er een antikleefvariant komen dan is dat het gouden ei voor de kledingindustrie, ook al zou het transparant zijn. Leuke burka ook dan.


Van: raoull
Titel: Hollandse !!!! zaken hehe
Als ik nu naar "Hollandse Zaken" kijk, waarin een verslag over het beroven van ouderen door Oost europeese jongeren -- dan begrijp ik maar al te goed dat deze maatschappij goed rechts wordt EN DAT IS MAAR GOED OOK !!!!


Van: H.Lodder
Titel: Schepen wel een oplossing (2)
Nee mevrouw Jenni.. vroeger kwam er ook niemand... maar het is als met een ondichte, onbewaakte waterdijk.. als het eenmaal begint te stromen is het niet te stuiten.. met die dreigende schepen stel je een duidelijke norm. En verder is het als met een scheiding van een Siamese tweeling: een kind moet het bezuren opdat het andere overleeft..of anders: samen niet overleven op den duur.Vindt u het nu echt reeel om van de mensen hier te vragen op de duur de helft in inkomen erop achteruit te gaan.. zgn. uit menslievenheid 'delen" voor de Derde Wereld.. dat is toch vragen om zelfdestructie... maar wel het linkse plannetje.. dat wel ja!


Van: Jenni Westerman
Titel: @ H. Lodder
Met andere woorden: laat iedereen die een betere toekomst voor zichzelf en zijn kinderen zoekt verdrinken, want die heeft gewoon de pech gehad op het verkeerde continent te zijn geboren. Als ze maar van mijn welvaart afblijven, want ik heb nu eenmaal het geluk gehad wel op de goede plek te zijn geboren. Hoezo, moraliteit?


Van: H.Lodder
Titel: Spinnenzijdehuis en.. realisme!
Creatief is onze kunstenares wel.. maar te vaak zie je toch soms bij sommige vrouwen een stuitend gebrek aan realisme: een enorme inspanning vereist.. voor vele miljoenen mensen.. helemaal kogelvrij is de huid dan nog niet..zie je het al voor je. Lijkt het niet zinvoller om.. als in de Oudheid, weet niet meer hoe ze heette.. die mannen ervan te weerhouden ..überhaupt kogels af te vuren? Maarja.. easier said than done..dus blijven we tobben!!


Van: H.Lodder
Titel: Schepen rond Afrika..wel een oplossing!
Tja dominee.. bij welvaart(slanden) spelen twee moeilijke aspecten: 1-welvaart verkrijgen, vaak helaas voor u het beste door het kapitalisme: wie is het inventiefst en spant zich het meeste in? 2- bescherming van die welvaart door grenzen, al of niet natuurlijke.. anders ben je die welvaart binnen de kortste keren kwijt. Au fond geeft u eigenlijk onze welvaart prijs met uw lieve standpunten + ook nog eens de leefbaarheid. Die schepen rond Afrika zijn m.i. derhalve zeer nodig + de mensen daar ook zeer duidelijk maken wat eraan schort.. zonder correcte prietpraat a.u.b. Een soort China-2 lijkt me het beste maarre ook dat heeft zn ''mensenrechts" +mentaliteitsveranderingsprijs...


Er zijn 37 reacties.    
    

Reageer

U kunt hier reageren op de uitzending.
Uw reactie verschijnt direct online.

Naam:


Email:


Titel:


Reactie:
verstuur