zondag  4 december  2011     16.02 - 17.00 uur     Radio 5
De Andere (kant van de) Wereld: Bahrein
Beluister dit item
 
                                                                                fotografie: Judith Spiegel

Zondag 27 november

Op het vliegveld van Bahrein word mijn paspoort meegenomen en moet ik op een bankje wachten. Ik heb mijn computer opgeschoond, er staat niets meer op wat met de opstand in Jemen te maken heeft. Ik weet namelijk dat ze in Bahrein niet van journalisten houden. Maar nou is die man er toch vandoor met mijn paspoort, misschien gaat hij me wel Googelen en dan ben ik er bij. Gelukkig, na twintig minuten komt hij terug en mag ik het land in. Om dat te vieren meteen de kroeg in, die zijn er in Bahrein. En in die kroeg blijken alle clichés waar. Het zit er vol met drinkende Saudi’s die op zoek zijn naar hoertjes. Een ervan kom ik tegen op de wc. Ze komt uit China. Ze vindt Bahrein niet leuk, maar wrijft met haar duim tegen wijs- en middelvinger. Ze is hier voor het geld. Mashid, een Saudi, komt naast me zitten. Of het nog wat wordt met ons vanavond. Ik zeg abadan, het betekent nooit. Hij giet zijn flesje Heineken achterover en staat abrupt op. Dag Mashid.

Maandag 28 november
Zainab en Said wachten bij Costa Coffee in een van de tientallen malls van Bahrein. In Costa komen alle revolutionairen, vertellen ze. Zij zijn dat ook. Said is mensenrechtenactivist, Zainab noemt zichzelf liever pro-democratie activist. Haar vader, ook een activist, heeft levenslang gekregen en wordt waarschijnlijk gemarteld in de gevangenis, er wordt in Bahrein systematisch gemarteld. Zainabs man zit ook vast, hij kreeg vier jaar. Omdat ze het regime omver zouden willen werpen. We rijden over het eiland. Zainab legt me onderweg uit dat de opstand in Bahrein geen shi’itsche opstand is. ‘De regering wil dat zo laten lijken, zodat de wereld denkt, ach die marionetten van Iran, dat is een eng clubje, daar hoef je geen medelijden mee te hebben’, zegt ze. Het zou ook de VS wel goed uitkomen om de opstand in Bahrein als een shi’itisch probleem neer te zetten. Dat geeft ze volgens Zainab een excuus om hier te blijven met de vijfde vloot. Zainab en Said leggen uit waar het ze echt om gaat: ‘We willen onze eigen leiders kiezen.’ We rijden terug, maar doen onderweg eerst nog even vier martelaarsgraven aan. De martelaars, doodgeschoten tijdens de opstand, lijken haastig begraven op een winderig stukje stoffige grond.

Dinsdag 29 november
Ontbijten in een mall. Bahrein lijkt op een aaneenschakeling van malls, een oneindige meubelboulevard. De buurten waar immigranten, zoals Indiërs, Pakistani en Jemenieten, wonen, zijn levendiger en vrolijker. Dat geldt niet voor hun bestaan hier. Dat is hard. Ze verdienen weinig en het leven in Bahrein is duur. ’s Middags heeft Zainab een afspraak geregeld met een student, die anoniem wil blijven. Hij is van zijn universiteit is gestuurd omdat hij demonstreerde op het Parelplein, en anti-regeringstaal uitsloeg op Facebook. Het begon met sms’jes van de directeur waarin stond dat hij mocht blijven als hij op de campus niet meer over politiek zou praten. Daar hield hij zich aan, maar later werd ook het demonstreren buiten de campus een probleem. Na de student rijden we naar het huis van de oprichter van Bahrain Centre for Human Rights. Daar ontmoeten we een jongen, ook hij wil anoniem blijven, die vreselijk is gemarteld. Hij woont niet in het huis, hij is ondergedoken, maar het is een veilige plek om af te spreken. Sinds 2005 is hij 4 keer opgepakt vanwege zijn activisme. De laatste keer was een paar maanden geleden. Hij heeft alle gevangenissen van Bahrein van binnen gezien. En werd overal gemarteld. Hij is nu doof aan een oor en loopt mank. Ik maak me zorgen over hem en vraag of hij hulp krijgt. Die krijgt hij niet.

Donderdag 1 december
Ik zit in een taxi en wijs op een toegangsweg tot het Parelplein, er staan gepantserde wagens. De taxichauffeur wordt zenuwachtig. ‘Niet wijzen, niet wijzen’ zegt hij. ‘Het zijn Saudische soldaten daar en die gaan moeilijk doen.’ Het Parelplein, Bahreins demonstratiehart, is door de regering ontmanteld. Het grote parelmonument is neergehaald en er is een wat zielig ogende houten boot voor in de plaats gezet. Het plein is verboden voor iedereen, er staan tanks en tenten waarin soldaten bivakkeren. Op de demonstranten werkt dat juist als een magneet, ze proberen het telkens weer te bezetten. Deze week maak ik dat niet mee want het is muharram, de maand dat shi’ieten de moord op Hussein, de derde imam, herdenken. In die maand mag er niet gevochten worden, dus iedereen houdt zich momenteel even in, maar dat het probleem in Bahrein nog niet is opgelost staat wel vast. Ik zou hier graag af en toe terugkomen. Dat lukt alleen als de veiligheidsdiensten niets zullen lezen van wat ik uit Bahrein schreef.
Zondag  4 december  2011
16.02 - 17.00 uur
Radio 5


 
 home


Reacties op deze uitzending

Er zijn 3 reacties.    
    

Van: raoull
Titel:  Hoger ideaal
De video bevindt zich in dit programma Els. Een donkere jongeman, overmeesterd door de politie. -
[ Hij voelt zich aangesproken door de uitbeelding zwarte Piet wellicht ? ] Nou is die zwartgemaakte Nederlandse Piet, dusdanig kunstmatig roetzwart gemaakt, dat daar de vaak fraaie huidskleur van iemand van negroide afkomst, helemaal nooit meer mee te vergelijken valt. -
Zon spartelende jongeheer, komt bij mij nogal lachwekkend over.
Gevoel voor dramatiek kan m niet ontzegd worden met die teksten.
Ik kan me niet voorstellen, dat je daar zo jouw "hoger ideaal" mee dient.Van: els
Titel: gemist
raoull fijn weer wat van je te horen
zelf ook niet meer gereageerd,
er gebeurt zoveel?
Die video heb ik niet gezien.Van: raoull
Titel: boeiend
-- Boeiende zelf analyse in Zwarte Piet video --- Ik word geslagen en getrapt... -
Er zijn 3 reacties.    
    

Reageer

U kunt hier reageren op de uitzending.
Uw reactie verschijnt direct online.

Naam:


Email:


Titel:


Reactie:
verstuur