Home Archief Over De Donderdag Documentaire Bestelinformatie Nieuwsbrief Contact
   
EEN JAAR OF MINDER
  woensdag 4 oktober 2006, 23.10 – 24.00 uur, Nederland 2
  Puck
Reageer op de uitzending
Relevante links
Bekijk stream
  Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Puck de Leeuw (48) is filmmaakster en in de bloei van haar carričre als ze terminale longkanker krijgt. Prognose: een jaar of minder. Puck is alleenstaand, maar om haar heen ontstaat een kring van familie, vrienden en buren die haar bijstaan in deze laatste fase van haar leven. Vanaf het moment dat ze ziek wordt houdt Puck een videodagboek bij. De documentaire die filmmaker Jac Vleeshouwers met die dagboekfragmenten maakte, laat zien wat er met Puck en haar omgeving gebeurt als de dood zich aankondigt.
Puck de Leeuw sterft op 8 februari 2002, op 48-jarige leeftijd, aan longkanker. Ze was in de bloei van haar carričre als regisseur, maakte o.a. programma’s voor de NPS, waaronder voor Klokhuis. Daarnaast staat een aantal langere documentaires op haar naam. Vanaf het moment dat Puck ziek wordt en ze aanvoelt dat het geen griepje is, maakt ze video-opnames. Eerst nog als een soort van naslagwerk van de gesprekken met de artsen. Later, wanneer ze niet meer kan schrijven, gebruikt ze de camera als dagboek.
  De documentaie ‘Een jaar of minder’ gaat niet over de rationele kant van ziek-zijn. Er sterven per jaar in Nederland 37.700 mensen aan kanker: elke 14 minuten één. De medische verhalen rond kanker zijn bekend. Puck wilde een film maken over iets waar dagelijks tientallen huishoudens mee geconfronteerd worden, maar dan met haar eigen verhaal als voorbeeld. Het resultaat is een film over de persoonlijke ervaringen van een terminale patiënt. Over ingrijpende keuzes die dan op je afkomen: wel of geen chemo, thuis blijven of naar een verpleegtehuis, alternatieve therapie, euthanasie… Een film over het verleggen van de grenzen van kwaliteit van leven, over veranderingen in de relaties met dierbaren, over een gewoon mens in een ‘onmenselijke’ situatie.
De indringende beelden vragen de kijker naar zijn of haar emoties: stel je zou zelf de patiënt zijn of die vriend of vriendin? Een film die confronteert en stof tot nadenken geeft. “Ik ben van mening dat je angst maar beter in de ogen kunt kijken, dan herken je hem als je hem weer tegenkomt”, zegt filmmaker Jac Vleeshouwer daarover. “Misschien ontdek je achter die angst ook wel mooie en waardevolle dingen. Ik vind het belangrijk om anderen daar deelgenoot van te maken en om iets van de angst voor het onbekende weg te nemen. Het onbekende, dat op dit moment in zoveel huiskamers realiteit is.”

 


Samenstelling: Jac Vleeshouwers; camera: Puck de Leeuw en anderen; algemene assistentie: Richard Vierbergen; montage: Hinne Brouwer; producent: Leen van den Berg; kleurcorrecties: Xandra ter Horst, Peter Brugman; geluidsafwerking: Jac Vleeshouwers, Hein Verhoeven, Paul Gies; eindredactie IKON: Margje de Koning. Een jaar of minder is een co-productie van IKON TV met Van der Hoop Filmproducties.

Deze film kwam tot stand met financiële steun van KWF Kankerbestrijding en VSB Fonds.


Relevante links
 

www.documentaire.nl

www.profieltv.nl

www.kwf.nlLaatste reacties
donderdag 5 oktober
Naam: Redactie Donderdag Documentaire
Email:
EEN JAAR OF MINDER
U kunt hier reageren op de uitzending. Uw reactie verschijnt direct online.
Reageer
 
Bekijk alle reacties of reageer zelf
 
Home Archief Over De Donderdag Documentaire Bestelinformatie Nieuwsbrief Contact