Klaas Hendrikse
Zaterdag 9 februari 2008
11.55 uur    Nederland 2

Klaas Hendrikse
Klaas Hendrikse is atheïst en predikant in Zierikzee en Middelburg. Hendrikse groeide op in een atheïstisch nest, maar was toch nieuwsgierig naar al die mensen die in God geloven. Zelf denkt hij niet dat God bestaat, maar hij gelooft wel in hem of haar. God is de naam die je geeft aan een gebeurtenis.

Hendrikse: "Als iemand die in het ziekenhuis ligt zich afvraagt waar God is antwoord ik dat ik Hem al drie keer ben tegengekomen op de gang. In de liefde waarmee voor de zieken wordt gezorgd. Als God daar niet is, waar dan wel."

Het is een misverstand te denken dat de bijbel uitgaat van een God die bestaat, volgens Hendrikse: "Het mooiste voorbeeld is de godsnaam. God is niet Ik ben die Ik ben, maar: Ga maar, dán kan het gebeuren, dán zal ik met je meegaan. Pas als je accepteert dat je aan een sterfbed niets te zeggen hebt, kun je wellicht iets betekenen. Ben je dan op weg naar God? Nou en of!"

Klaas Hendrikse droomt van een kerk, waar iedereen terecht kan die zoekt naar zin en betekenis. Een kerk zonder moeilijke taal, een open huis dat lijkt op een eetcafé. Een plaats van gesprek en ontmoeting.

Van zijn in 2007 uitgegeven boek, ‘Geloven in een God die niet bestaat’, zijn al meerdere drukken verschenen. Het is uitgegeven bij Nieuw Amsterdam.

Dit programma werd eerder uitgezonden op 24 juni 2007. 

Reactie op de uitzending van Ferdinand Borger - Schriftbewaarder