29
Jun

Christian City Church

De tweede keer ziek al dit jaar. Helaas heb ik daardoor de Kerkennacht aan me voorbij moeten laten gaan. En ik zag er nog wel zo naar uit. In navolging van de Museumnacht is het uiteindelijk toch bedoeld om leken zoals ik naar de kerk te lokken. Wat dat betreft was de kennismaking met de programmering in Amsterdam niet bepaald positief. Deze probeerde ik via internet te achterhalen, en kwam terecht op een van de lelijkste sites die ik de afgelopen jaren heb aanschouwd. In eerste instantie dacht ik dan ook dat ik niet goed zat. Dat het de site was van het evenement dat in 1995 werd gehouden. Maar nee, er staat toch echt vermeld dat het editie 2011 betreft. Gelukkig boden ze het programmaboekje ook als PDF bestand aan, want op de site zelf leest het niet prettig. Ik ben benieuwd hoeveel mensen gebruik hebben gemaakt van de ruildienst: twee wijntjes na het afleggen van een biecht.

Maar goed, zondagochtend zie ik af van een tocht naar een fysieke kerk en zoek op internet naar online diensten. Helemaal bovenaan staat in de vorm van een advertentie C3 Amsterdam. C3 staat voor Christian City Church. Net als Amsterdam 50, is de kerk van origine niet Nederlands. De kerk is opgericht in Australië en heeft als doel om in 2020 maar liefst 1000 kerken wereldwijd te hebben opgezet. In ons land zijn ze al gevestigd in Enschede, Arnhem en Amstelveen.

Na binnenkomst op de site, valt in een oogopslag te zien dat de kerk enorm evangelisch is. ‘Go and make disciples’ staat er op de welkomstpagina alwaar bergbeklimmers de top van een berg bereiken. De zon wijst hen de weg.

Mijn hart gaat er niet sneller van kloppen; kan door de griep komen. Op de overzichtelijke site ontdek ik snel de mediapagina waar je mp3-bestanden van diensten kunt downloaden alsmede videobestanden kunt bekijken. Nog voordat ik daarop in ben gegaan, is er al de mogelijkheid om ervoor te betalen. Eerst maar eens zien of ik waar voor mijn geld krijg.

De meest recente dienst is die van 17 april. Helaas is het muziekgedeelte niet opgenomen en begint de video direct met de preek (van 45 minuten). Gastpredikant Jurgen Matthesius toont veel gelijkenissen met Crocodile Dundee. Hij wordt bijgestaan door een tolk die iedere zin vertaalt terwijl de predikant wacht met de volgende zin. De tolk zorgt dankzij zijn moeizame vertalingen ervoor dat de vaart enorm onderuitgehaald wordt. De dominee is van het typisch evangelische soort. Hij praat gemakkelijk, duidelijk, snel en met veel grapjes tussendoor. Het gaat over de kracht van woorden. Als allereerste wordt maar weer eens vermeld dat het christendom het enige geloof is dat je van binnen kan raken. Vervolgens krijgen we aan de hand van mooi opgebouwde verhalen te horen waar de kracht van woorden precies zit. Zo kreeg hij van de vroedvrouw te horen dat zijn dochter met het syndroom van down geboren zou worden. Niks daarvan, dacht hij, en begon tot God te bidden. Door het influisteren van de juiste woorden tegen de buik van zijn vrouw en tegen God, geschiedde maanden later het wonderbaarlijke: het kind werd zonder beperkingen geboren!

Of wat dacht je van dit voorbeeld? Komt een man bij hem langs om voor hem te bidden omdat hij kanker heeft. ‘Niks daarvan’, roept de dominee. ‘Met jouw negatieve houding heeft dat geen enkele zin. Als je zegt dat je kanker hebt, kan God dat ook niet van je afnemen, omdat je zelf zegt dat je het hebt. Ik wil wel met je bidden dat je zult vechten tegen de kanker en dat het jouw lichaam zal verlaten’. En wat gebeurt er? Jawel, nee dat meen je niet. Nee echt waar, maanden later is hij genezen. Het kan door de griep komen, maar bij het horen van dit soort verhalen keert mijn maag zich om. Waarom moet het nou zo extreem gezegd worden? Hoe kun je zoveel mensen buiten sluiten? Niet alleen daarom is het zonde, want verder richt je voor mij ook veel van de boodschap ten gronde. Want ja, zoals een evangelische predikant betaamt weet de dominee verder prachtig te vertellen. Met bijpassende passages uit de Bijbel wordt het verhaal ingekleurd, waardoor je haast enthousiast raakt. Totdat hij met deze absurde voorbeelden komt.

En dan rijst bij mij de vraag: waarom trekt deze boodschap zoveel mensen? Is het de boodschap van hoop waarnaar zo hevig verlangd wordt? Ik merk dat veel jongeren zich enorm aangetrokken voelen tot dit soort kerken dankzij leeftijdsgenoten. Zij zien hun vrienden cq kennissen stralen, worden enthousiast en gaan een keertje mee. Velen van hen blijven vervolgens hangen. En op dat vlak weet C3 perfect in te spelen. Op een prachtige dating-achtige website zie je jongeren van de kerk met foto die per regio het aanspreekpunt zijn om af te spreken met het clubje dat wekelijks in de buurt bijeenkomt. Het ziet er erg uitnodigend uit. Alles op zijn evangelisch, dat wel. Dus het is op girls-only, of boys-only. Pas als je getrouwd bent, is het veilig om in gemengde samenstelling bijeen te komen. Hoe dan ook, het is een aanrader voor andere kerken om zich op dit soort vlakken te presenteren aan de buitenwereld.

Tags:

Share |

7 Responses “Christian City Church”

 1. Ds. Guus A.V. Fröberg Says:

  Gemengde gevoelens,
  Als geboren Amsterdammer doet het mij natuurlijk goed dat de kerk in Amsterdam en de regio Amsterdam worden bezocht gewogen en kritisch worden gewogen.
  Echter er is meer dan Mokum. Misschien verdient de keek van de leek een hip brilletje dat helpt over de grenzen van DE stad heen te kijken.
  ‘Wij willen de wereld bewonen’

  Ds. Guus A.V. Fröberg
  Vlaardingen.

 2. NBOC Says:

  Wanneer je hun leer bekijkt, want daar gaat het Christus zelf om namelijk, dan kom je in de afgrond terecht. Laat dit voor een ieder een waarschuwing zijn. Immers deze gemeente heeft dezelfde geest als de geest van de antichrist en de geest van de New Age. Wanneer je er prettig bij voelt, dan moet je zo doorgaan, maar je krijgt er geen eeuwig leven door on Christus, want doe pastors daar staan ook niet in Christus namelijk. Wie een andere leer leert, dan wat de Bijbel leert is vervloekt (Gal. 12:6-9) en zij hebben een andere leer. Wie naar deze kerk gaat en hen als de Waarheid ziet; gaat radicaal de afgrond in. No offend, no discussion. Amen.

 3. pandabeer Says:

  ik ben wel eens in de kerk gweest daar.ik vind het een goeie kerk met warme mensen. alleen vind ik soms dat de preken teveel over geld gaan. en te veel gericht is op tiendes geven.

  maar niet iedere kerk is perfect en elke kerk heeft wel wat.

  Deze kerk bestaat nu 11 jaar en staat er nog steeds en boekt vooruitgang dat kunnen niet veel kerken zeggen. en ik weet dat de pastor het hart op de goede plek heeft en het evangelie wil brengen aan de mensen en niet geleid word door andere dingen.

  gr pandabeer

 4. Max de Vries Says:

  Vanavond de documentaire vd VPRO gezien. Alle “leiders” blijken reeds miljonair te zijn. Veel van het geld (héél erg veel) wordt in vastgoed geinvesteerd. En op wiens naam staat dat?
  Nederlanders staan 10% van hun salaris af. Voor god.
  Echt niet.

 5. admin Says:

  Dit betreft de documentaire die bovenstaande poster bedoelt
  Get Microsoft Silverlight
  Bekijk de video in andere formaten.

 6. Markus Says:

  De documentaire gezien op VPRO (Tegenlicht)
  Schokkend!!! Deze catogorie valt dan ook rechtstreeks onder de noemer sekten. De geest van manupulatie (op financien) en het aanbidden van de Mammon staat voorop. Er wordt vaak gezegt ´Een blijmoedige gever heeft Hij lief´ en dat men niet veel zegen kan ontvangen als je niet geeft. Nou, we hebben al genoeg zegen ontvangen doordat Jezus voor ons aan het kruis is gestorven en elke andere zegen die we dan ook ontvangen, is pure genade. Het gaat niet om vleselijke rijkdom en hoeveel succes je behaald in de wereld. Het werkelijke Evangelie leert ons geestlijke rijkdom en die bouw je niet in de wereld. Triest dat Jezus op deze manier vaak als handelsmerk wordt gebruikt…. en voor de buitenwereld wordt God weer als schandpaal neergezet. Je ziet dit steeds meer dat de predikanten die ooit goed begonnen waren, eindigen op deze manier van preken. Het Woord is hier heel duidelijk over en waarschuwd ons. Gal 3:3

 7. Zieroberto Says:

  Haha! Wisten jullie maar waarover jullie het hebben.

Laat een bericht achter