MAANDAG 30 NOVEMBER 2015  

Islamnota 'Integriteit en respect': niet open doen
       Beluister deze column
       7 november 2010
Aanstaande vrijdag wordt in de synode van de PKN, de Protestantse kerk in Nederland, de Islamnota ‘Integriteit en respect’ besproken. Alleen de mededeling al dat de PKN met een Islamnota zou komen leidde tot schoten voor de boeg van de PKN. Het zal toch niet een te moslimvriendelijke nota worden?

Er zal toch wel in staan dat er buiten Jezus om geen heil is? De PKN zal toch niet te vredelievend over Mohammed en de Islam praten? De PKN zal toch wel laten horen dat na nine eleven de Islam een ander gezicht heeft gekregen? En de PKN zal toch zeker de christenen die door moslims vervolgd worden niet vergeten?

Dialogisch klimaat binnen de PKN
Die angst is een reactie op een dialogisch klimaat binnen de Protestantse Kerken. Daar zijn al tientallen jaren theologen en hoogleraren bezig om met respect over de Islam te spreken en met moslims in gesprek te gaan. Stel je voor dat zij de Islamnota gaan schrijven. Dan gaat het weer over kerk en moskee in de buurt. Dan krijgen we weer een mooie oproep zoals die van zestig christenen en moslims bij de Wereldraad in Geneve afgelopen week om in deze barre tijden elkaar te ontmoeten en te bouwen aan een gemeenschappelijk toekomst. Niet weer zoiets dialogisch, dachten de critici van de nog niet verschenen nota. Het is nú tijd om ook in de synode, als parlement van kerk en theologie, stevige punten te zetten op de I van Islam.

Bernhard Reitsma schrijft Islamnota
Deze mensen hebben hun zin gekregen. Bij het schrijven van de Islamnota zijn de dialoog-deskundigen gepasseerd. De Islamnota is op verzoek van het synodebestuur geschreven door één theoloog, VU-hoogleraar Professor Bernhard Reitsma, tevens beleidsmedewerker bij de Stichting Open Doors. Deze stichting komt op voor vervolgde christenen. Voor de val van de muur richtte de aandacht zich vooral op vervolgde christenen in communistische landen. Nu gaat het vooral over christenen in Arabische landen. Kijken naar de Islam vanuit het oogpunt van vervolgde christenen is één manier van kijken. Kijken naar het christendom vanuit het oogpunt van aangevallen moslimlanden als Irak en Afghanistan is ook een manier van kijken. Al die verschillende perspectieven zijn van belang als het om de Islam gaat. De hedendaagse kritiek van moslims op het militante christelijke westen kom ik niet tegen in de nota.

Laat Nebahat Albayrak haar lekenpreek houden
Ooit schreef Lodewijk van Deyssel als recensie op het boek ‘Klop op de deur’ van Ina Boudier Bakker: Niet opendoen. Ik zou de synodeleden willen aanraden: Begin niet aan de nota ‘Integriteit en respect’. Begin met elkaar in gesprek te gaan over waar deze tijd als het om christenen en moslims gaat behoefte aan heeft. Laat die nota even dicht. Keer terug van dit eenmansgerecht en laat het schrijven van een gespreksnotitie over aan een groep veelkleurige deskundigen. Nodig op de synodezitting liever Nebahat Albayrak uit om de lekenpreek die ze vanmiddag in de Singelkerk in Amsterdam gaat houden nog een keer uit te spreken.

Als moslima spreekt zij van binnenuit. Zij vertelt hoe het met haar na nine eleven is gegaan. Juist dat ontbreekt in de nota. Ga in gesprek met in plaats van te spreken over. Jezus bracht God tot spreken in grensoverschrijdende ontmoetingen tot schrik van de orthodoxie in zijn dagen. Van deze nota schrikt geen orthodoxe christen. Spannend wordt het pas in de ontmoeting. Laten nou juist op dat terrein die tientallen Islamdeskundigen in de PKN veel ervaring hebben. Wat een gemiste kans.

Bram Grandia, IKON Pastor

Zie video De preek van de Leek


Islam

Widget
IKOON van de week
Wilt u ook de widget van IKOON van de week voor uw website? Klik dan hier.


Widget
IMPULS de digitale dagkalenderWilt u de widget van
IMPULS altijd zichtbaar
op uw website?
Klik dan hier.