Het Vermoeden

2002-2014 ALL 30 min

In het televisieprogramma Het Vermoeden ontmoet Annemiek Schrijver gasten uit verschillende religieuze tradities en maatschappelijke achtergronden. Aan de hand van hun favoriete 'heilige tekst' praat zij met hen over hun inspiratie en alledaagse spiritualiteit.

Ernst Hirsch Ballin

Ernst Hirsch Ballin (1950) behoeft nauwelijks introductie. Jarenlang is hij werkzaam geweest als rechtsgeleerde aan verschillende universiteiten en heeft hij zich als CDA-politicus ingezet voor de publieke zaak. In verschillende kabinetten werkte hij als minister van Justitie en nam er, als dat nodig was, nog een staatssecretariaat bij.

Op dit moment is hij werkzaam als hoogleraar Nederlands en Europees constitutioneel recht in Tilburg en als hoogleraar Mensenrechten aan de Universiteit van Amsterdam. In 2010 baart hij opzien als hij zich tijdens het CDA-congres in Arnhem uitspreekt tegen de gedoogconstructie van een minderheidskabinet van VVD en CDA met de PVV. Hij ziet de rechtsstaat, die hem heilig is, in gevaar komen en kan niet anders dan zijn afkeur kenbaar maken. Naar zijn idee is er in Nederland een sfeer ontstaan waarin de 'framing' door Wilders sluipenderwijs wordt overgenomen door anderen.

De reactie was: Wilders beledigt moslims. Maar daar gaat het volgens Hirsch Ballin niet om. Als je zoiets zegt, zet je - ook al is het nog zo goed bedoeld - een groep apart. Het gaat er om altijd inclusief te blijven denken. Als het respect voor anderen verdwijnt, verdwijnt ook het zelfrespect. Daarom zegt hij: 'Wilders beledigt geen moslims, hij beledigt óns!' In Het Vermoeden spreekt Ernst Hirsch Ballin over zijn geloofsleven, zijn gedrevenheid voor het recht en over zijn dierbare tekst. Hij heeft gekozen voor een fragment uit Genesis 22 over aartsvader Abraham die op het punt staat zijn zoon Isaäk te offeren.

REACTIES