Mensjesrechten

2013-2014 ALL 2 SEIZOENEN 20 min

Mensjesrechten zijn de jeugddocumentaires van de IKON waarin de rechten van kinderen centraal staan. De nieuwe serie Mensjesrechten: vanaf zondag 26 oktober, op Zapp!

Afl.4 Onder de sterren was ik thuis


Ilia heeft heimwee naar alles waarvan hij vroeger ging stralen. Ook al werd hij geboren in de oorlog, zijn leven in Afghanistan was bijna normaal. Hij woonde in een groot huis samen met zijn vader, moeder, broers en zus. Hij had veel vriendjes, ging naar school en had geld om speelgoed te kopen. Totdat de Taliban zijn broer en opa doodschoot. Toen werd alles voorgoed anders. Nu is Ilia hier, samen met zijn zieke moeder, in een kamertje zo klein als een inloopkast. De rest van het gezin mag niet bij hen wonen. In een asielzoekerscentrum wonen is ronduit rottig, vindt Ilia. Dat wil hij andere kinderen laten zien. Ilia is bang dat hij weer terugmoet naar Afghanistan waar de Taliban hem heus wel weet te vinden. En hij mist zijn vader die ergens dakloos rondzwerft. Ilia wil hem graag een keertje zien maar hoe regel je dat, zonder geld voor een treinkaartje en maar heel af en toe WiFi?

'Onder de sterren was ik thuis' gaat over het recht om veilig te mogen opgroeien in een gezin, samen met je ouders, broers en zussen.

Scenario & Regie: Anneloor van Heemstra
Research & regie-assistentie: Saskia Fris
Productie: Anouk Donker
Eindredactie: Saskia Wielinga

Bekijk ook het Jeugdjournaal van 20 november, waar Ilia zijn verhaal doet in een speciale uitzending over kinderrechten en de speciale IDFA uitzending over Ilia!

Mensjesrechten, Zondag 23 November, 11.10 uur, NPO 3


Wij werken samen met:

REACTIES