Mensjesrechten

2013-2014 ALL 20 min

Mensjesrechten zijn de jeugddocumentaires van de IKON waarin de rechten van kinderen centraal staan. Vorig jaar vertelden Niels, Sterre, Nora, Gabriel, Jason, Nicky, Sisi, Wanwan, Ilia en Nicu hun verhaal. In de komende nieuwe serie zijn dat: Letizia, Ferry, Michelle, Guillaume, Tareq, Serayah, Yazan en Manuela. Dappere kinderen met een bijzonder verhaal, vanaf zondag 1 november bij NPO Zapp.

Programma-informatie


Een bootvluchteling als grote broer
Waarom vindt de twaalfjarige Letizia het leuk om bootvluchtelingen op te vangen? Je ziet het in onze nieuwe reeks die vanaf het najaar worden uitgezonden. Hier alvast een vooruitblik.

Mensjesrechten wint Rockie Award
De jeugddocumentaire 'Hoe Ky Niels werd' van regisseur Els van Driel werd onderscheiden op het Banff World Media Festival in Canada, een van de grote internationale festivals op het gebied van televisie en media. Lees hier meer info. 

En dit is 'em dan: de Rockie Award!Woensdagavond 10 juni waren Niels en regisseur Els van Driel aanwezig bij RTL Late Night:Oproep! Ben jij tussen de 9 en 14 jaar oud, en heb jij (of ken jij iemand met) een bijzonder verhaal dat past bij Mensjesrechten? Stuur dan een mailtje naar Saskia Fris (saskia.fris@ikon.nl), redacteur. Je krijgt altijd een reactie terug!
"Ieder kind heeft recht op een gelukkig leven!" Daar gaat de IKON-serie Mensjesrechten over.

Waargebeurde verhalen
Mensjesrechten is gebaseerd op de Rechten van het Kind, zoals omschreven in het Internationaal Kinderrechtenverdrag. In iedere documentaire staat het verhaal van één kind centraal, verteld vanuit zijn eigen belevingswereld. Alle verhalen zijn echt gebeurd.

Uitzending gemist?
In 2014 gingen Zwart-Wit en Hoe Ky Niels werd feestelijk in première op het Cinekidfestival, tijdens een kinderrechtendag. Op het IDFA gingen Onder de sterren was ik thuis en Gabriel verslaat het WK in premiere tijdens een special schoolprogramma die in het teken stond van Mensjesrechten. Ook draaiden deze documentaires op het festival samen met Haiduc in de reguliere Kids & Docs vertoningen.

Benieuwd naar de eerdere uitzendingen van Mensjesrechten? Selecteer het jaar ‘2014’ of ‘2013’ links op de pagina en bekijk de afleveringen uit ons archief.

Meedoen?
Je kunt zelf ook nog veel meer doen met de documentaires, zoals er je spreekbeurt over houden of met je hele klas discussiëren over de thema's in de film. Wil je weten hoe je dat kan doen of zoek je meer info over kinderrechten? Kijk dan op de sites van bijvoorbeeld uitgeverij Malmberg, IDFA, Cinekid, SamSam, Jeugdjournaal en Movies that Matter. Of klik hieronder op de logo's van de organisaties met wie wij samenwerken.

Engelse vertaling
De serie Mensjesrechten is ook vertaald in het Engels omdat wij vinden dat kinderen over de hele wereld het moeten kunnen zien. De films worden ook vertoond op internationale festivals en bij buitenlandse omroepen. Nieuwsgierig? Kijk dan op: Justkids.tv

De redactie van Mensjesrechten geeft ook workshops op scholen en (internationale) filmfestivals.

Meer vragen, over viewings of andere info? Stuur een e-mail naar info@ikon.nl.

Wij werken samen met:
REACTIES