NIEUWE SERIE MENSJESRECHTEN!

Mensjesrechten

schaduw

shcaduw


De serie van 2013 zit er op, maar komend najaar maken we weer acht nieuwe jeugddocumentaires over kinderrechten. We zijn al volop bezig met het zoeken naar kinderen die daar in hun eigen leven mee te maken hebben. Heb jij een verhaal in gedachten dat verteld moet worden of ken jij een kind dat geschikt zou zijn voor onze serie? Mail dan naar: ikon@ikon.nl. Natuurlijk wordt alle informatie vertrouwelijk behandeld.

Ieder kind heeft recht op een gelukkig leven. Daar gaat de vijfdelige serie jeugddocumentaires van de IKON over. De verhalen zijn gebaseerd op de rechten van het kind, zoals omschreven in het internationale Kinderrechtenverdrag. Bijvoorbeeld het recht op onderwijs, bescherming tegen kinderarbeid of het recht op een veilig thuis. In iedere aflevering staat het verhaal van één kind centraal. De serie Mensjesrechten kan voor educatieve doeleinden gebruikt worden en maakt kinderen, zonder te (ver-)oordelen, bewust van hun eigen situatie.

The website www.mensjesrechten.nl is also available in an English version called www.justkids.tv
Bekijk hieronder de laatst uitgezonden aflevering:


TV Zapp/Ned 3 - zo 15 december 2013 14.26 uur

Lieve Koningin Maxima... zo begint de brief van Queen, een 10-jarig meisje dat met haar moeder in de Kerstvakantie op straat dreigt te worden gezet. Ze is slechts één van de op zijn minst honderden illegale kinderen die vanuit koffers leven en geen vaste woonruimte hebben. Politici en belangenorganisaties zijn verontrust en vinden de situatie waarin kinderen als Queen leven onacceptabel. "Het verhaal van Queen raakt mij enorm, aldus"... (lees meer:)


Over twee weken moeten Queen en haar moeder verhuizen maar waar naar toe? Er is niets...

Queen durft niet op straat te zwerven en besluit een brief te schrijven naar die andere allochtone koningin omdat ze hoopt dat zij haar kan helpen. Queen woont haar hele leven al in Nederland maar ze is toch 'illegaal.' En dan heb je geen recht op extra hulp. Dat betekent dat de koelkast van Queen soms letterlijk leeg is en ze om de paar maanden op zoek moet naar een nieuw dak boven haar hoofd.

Queen leeft vanuit een sporttas waar haar kleding en twee poppen in zitten. Ze is een dapper en vrolijk meisje dat volop geniet van school en spelen met haar vriendinnen, maar Queen maakt zich ook zorgen. Want hoe moeten zij en haar moeder verder? Hoe ziet haar toekomst eruit en die van de honderden andere kinderen in dezelfde situatie?

 
De documentaire 'Queen: Brief aan de Koningin' van regisseur Anneloor van Heemstra  is gebaseerd op artikel 27 van het internationale Kinderrechtenverdrag: Ieder kind heeft recht op een levensstandaard die voldoende is voor een gezonde ontwikkeling, zoals het recht op onderdak.

Over de serie

Kijk via Mensjesrechten.nl of Uitzendinggemist.nl naar de vijf nieuwe IKON-jeugddocumentaires voor 'EchtGebeurd' die van zondag 10 november tot 15 december op Zapp worden uitgezonden.

De serie is gebaseerd op de al bestaande serie 'Mensjesrechten', een samenwerkingsverband tussen de IKON, HUMAN en Amnesty International.